ČLANICE UN-A U VIJEĆU SIGURNOSTI RASPRAVLJAJU O IRAKU

Članice Ujedinjenih naroda u srijedu su izrazile svoje protivljenje američkobritanskoj vojnoj akciji protiv Iraka, a neke su članice tražile hitan prekid sedmodnevnih sukoba u Iraku.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je navečer po lokalnom vremenu započelo otvorenu sjednicu čija je glavna tema bila Irak. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan otvorio je sjednicu pokušavajući ublažiti razlike u stajalištima među glavnim svjetskim silama.

"Svi moramo sa žaljenjem utvrditi da naši intenzivni napori za postizanjem mirnog rješenja nisu uspjeli", rekao je Annan, ističući kako "istovremeno, veliki broj ljudi diljem svijeta ozbiljno dovodi u pitanje je li bilo legitimno da neke države članice sada pokrenu ovakvu akciju".

Annan je zatražio poštivanje prava iračkog naroda da sam izabere svoju buduću vladu i da upravlja prirodnim resursima svoje zemlje, On je također kazao da teritorijalni integritet i suverenitet Iraka moraju biti poštivani.

"Svi želimo da ovaj rat što prije završi", zaključio je pozivajući SAD, Rusiju, Kinu, Francusku i Veliku Britaniju - pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da pronađu zajednički jezik u vezi iračkog pitanja.

Više od 50 vlada zemalja članica UN-a zatražilo je da se obrati Vijeću sigurnosti u raspravi koja je sazvana na traženje Arapske lige i Pokreta nesvrstanih.

Irački veleposlanik pri UN-a Mohamed Aldouri osudio je "anglo-saksonskuu invaziju i barbasku konoijanju vojnu agresiju" protiv njegove zemlje. On je kazao da je samo tijekom prva dva dana rata u Iraku na njegovu zemlju ispaljeno više od 2.000 vođenih raketa.

(Hina) nab

Pročitajte više