Članovima Vijeća za elektroničke medije zbog kazne Bujici prijetili smrću

Screenshot: Z1

ČLANOVI Vijeća za elektroničke medije izvijestili su da su prije nekoliko dana dobili pisma s prijetnjama smrću zbog donošenja odluke o sankcioniranju govora mržnje prema migrantima u emisiji "Bujica", koja je u programima šest lokalnih televizija emitirana 6. studenoga.

Zbog govora mržnje u Bujici, na jedan dan gase se tri lokalne televizije

Prijetnje su prijavljene policiji i pokrenuta je istraga za nepoznatim počiniteljem, stoji u priopćenju Vijeća za elektroničke medije.

Vijeće poručuje da će, bez obzira na ove prijetnje, svoj posao i nadalje raditi profesionalno u skladu sa Zakonom o elektroničkim medijima i neće tolerirati govor mržnje u javnom medijskom prostoru bez obzira od koga dolazi i na koga je usmjeren.  

Zagrebačka policija potvrdila je da je zaprimila prijavu Vijeća.

VIP gost na inauguraciji predsjednice

Podsjetimo, u emisiji Bujica koju vodi Velimir Bujanec, neonacist i VIP gost na Kolindinoj inauguraciji, moglo se čuti više teza, od onih da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju'' i da "divljaci s istoka siluju" do onih da su migranti "teroristi i kriminalci" te da su oni koji dolaze uglavnom "zaraženi sidom i hepatitisom te da ih dosta ima tuberkulozu". Štoviše, u eteru se moglo čuti i upozorenje ljudima koji eventualno dođu u kontakt s migrantima da to ne rade jer migranti "namjerno šire sidu oko sebe".

Bujanec se, kako doznajemo, branio kako je više puta svog gosta upozorio na neprimjereni rječnik, no teško da se može govoriti o ogradi. Naime, osim što je i sam Bujanec imao više skandaloznih tvrdnji, nakon što bi "upozorio" goste na rječnik, dozvoljavao bi im da nastave s govorom mržnje.

U prilogu je tako objavljena izjava jedne djevojke iz Zagreba koja je uz pomoć svog dečka i brata, prema vlastitom priznanju, držala migranta kao taoca. Voditelj Bujanec pitao je svoje goste tko može zaštititi tu djevojku ako migranti krenu u osvetu, s obzirom na to da su im poznati njeni podaci.

"Gdje je tu hrvatska država da je zaštiti?" pitao je zabrinuti Bujanec. Gost Grgić prvo je izrazio žaljenje što je Hrvatima zabranjeno nositi oružje, a onda rekao kako je bolje ne dolaziti u kontakt s migrantima nego treba odmah zvati policiju.

Bujanec se neuspješno branio

"On je skinuo majicu, namjerno se zagrebao da bi namjerno širio sidu oko sebe", rekao je Grgić. Voditelj Bujanec nije opomenuo gosta, no na dnu ekrana išao je disclaimer kako ''stavovi izgovoreni u emisiji nisu nužno stavovi Z1 Televizije''.

Isto tako, kada je Grgić govorio da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju", Bujanec ga jest zaustavio govoreći kako nije dozvoljeno vrijeđanje na rasnoj osnovi, ali Grgić mu je "pojasnio" da teza o "crnčugama i arapčugama" nije vrijeđanje na rasnoj osnovi jer je riječ o teroristima i kriminalcima.

"Dobro, samo u emisiji nema rasnog vrijeđanja", rekao je Bujanec.

"Pa i nema ga", rekao je Grgić.

"Dobro, dobro", odgovorio mu je Bujanec pa je Grgić nastavio u istom tonu.

Pročitajte više