Crkva opet pisala školama: "Vjeronauk treba biti obavezan predmet"

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

POŽEŠKA biskupija poslala je ovih dana dopis svim ravnatelji(ca)ma osnovnih i srednjih škola na području svoje biskupije u kojem je iznijela preporuku da se vjeronauk u sustavu e-dnevnika i e-matice kategorizira kao obavezan predmet, ako postoji neka dvojba po tom pitanju.

Zanimljivo je da je ta preporuka ravnateljima osnovnih i srednjih škola napisana vrlo brzo nakon što je 27. rujna ove godine ravnateljima škola na području Splitsko-makarske nadbiskupije uručen sličan dopis, no s malo drugačijom porukom - da se vjeronauk, kada je jednom izabran, ne smije više stavljati učenicima i roditeljima na izbor.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osudila je ovakve intervencije Crkve kojima se zaobilaze institucije države.


Dopis Splitsko-makarske nadbiskupije

Osvrćući se na anketu s ponuđenim izbornim predmetima koju su ravnatelji škola na tom području davali učenicima kako bi mogli odabrati izborni predmet prema vlastitoj želji, iz Splitsko-makarske nadbiskupije poručili su: "Kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati, je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnog ugovora."

"U spomenutim Ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku dužan je pismenim putem obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Praksa da neki ravnatelji dijele učenicima ankete o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk u potpunoj je suprotnosti s navedenim Ugovorom, budući da se na taj način neizravno sugerira učenicima, odnosno roditeljima, ispis iz katoličkog vjeronauka", objasnili su.

Zašto vjeronauk kategorizirati kao obavezan predmet u e-dnevniku

Slična ideja o kategorizaciji vjeronauka kao obaveznog predmeta prisutna je i u recima dopisa poslanog 4. 10. 2018. ravnateljima na području Požeške biskupije. No ovaj put se nije išlo sa zabranama ispisa iz vjeronauka, već okolnim putem – svrstavanjem vjeronauka pod kategoriju obaveznog predmeta u e-dnevniku i u e-matici.

Naime, unutar našeg školskog sustava postoji više kategorija predmeta; obavezni, izborni i fakultativni. Obavezni predmeti poput hrvatskog, matematike, povijesti i drugih sličnih dio su nastavnog plana i programa koji nije stavljen na izbor učenicima, već ga je propisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Fakultativni izborni predmeti, poput drugog stranog jezika, mogu se i ne moraju odabrati (što je i slučaj s vjeronaukom u osnovnim školama), no zaključna ocjena ulazi u prosjek, dok su izborni predmeti etika i vjeronauk u srednjim školama obavezni tako da se mora izabrati jedan od tih dvaju predmeta. Do sada je bila praksa da se u e-imenik tako i upisuju ta dva predmeta, u kategoriju izborni, a ne obvezni predmet jer su oni imali svojstvo izbornosti, tj. učenik je mogao svake godine ponovno birati hoće li pohađati vjeronauk ili etiku. U nekim školama je bilo čak dozvoljeno promijeniti izborni predmet i tijekom školske godine te s vjeronauka prijeći na etiku ili obratno ako je taj zahtjev odobrilo nastavničko vijeće.

No Požeška biskupija preporučila je suprotno: "Budući da je to pitanje koje uključuje unutarnje vodstvo pojedine škole, slobodan sam ovim putem, ako postoje dvojbe po tom pitanju, priopćiti preporuku Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu: kod ponuđenih izbornika u spomenutim elektroničkim sustavima potrebno je između ponuđenoga Vjeronauk i Katolički vjeronauk izabrati Katolički vjeronauk te potom u daljnjem izborniku između izborni i obvezni predmet izabrati obvezni.“

Je li vjeronauk obavezan predmet

Sada nam se, nakon tih dvaju dopisa, nameću mnoga pitanja.

Prvo - zašto crkveni vrh u javnosti uvijek opisuje vjeronauk kao izborni predmet te naglašava da nikome ne želi nametati katoličku vjeroispovijest, dok s druge strane upućuje svojim vjeroučiteljima da ga kategoriziraju kao obavezni u e-imenicima, a ravnateljima škola poručuju da kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor?

Drugo – jesu li te preporuke pisane u suglasnosti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja ili su proizvoljne i ovise o stavu svake pojedine biskupije?

Treće – je li školama nadležno Ministarstvo ili područni katehetski ured? Ili možda škole imaju dvojno zapovjedništvo, biskupije i MZO? Čijih se smjernica trebaju pridržavati ravnatelji?

Četvrto –  je li ovo stvarno ispravno tumačenje Vatikanskih ugovora? Teško je u to vjerovati jer bi Crkva u protivnom stvari rješavala drugačije, a ne priopćenjima ravnateljima.

Peto - koji su motivi takve inicijative? Možda smanjenje broja srednjoškolaca koji biraju vjeronauk?

Naravno, ima tu još puno pitanja, ali ono osnovno, koje je zapravo podloga svim ostalim pitanjima, jest: Zašto naša Crkva priča u javnosti jedno, a u školama radi drugo? U javnosti uvijek naglašava da je vjeronauk izborni predmet, a školama piše službene preporuke koje bi učenicima ukinule pravo na izbornost pohađanja vjeronauka.

Divjak: Vjeronauk je izborni, a Crkva treba poštovati nadležnosti

Ministrica Blaženka Divjak,, koja trenutno boravi u službenom posjetu Splitu, odbacila je preporuke Crkve.

"Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima", poručila je.

Pročitajte više