Crkva širi i prenosi zaraznu bolest. I ne odgovara za to

Foto: Index, Toomislav Miletić/Pixsell

SVAKOME iole upućenome odavno je jasno da se Katolička crkva u Hrvatskoj ponaša kao da za nju ne vrijede pravila i zakoni ove države.

Svećenik koji se, primjerice, lažno predstavlja kao prometni policajac i maltretira zaustavljene vozače dobije premještaj u drugu župu i prođe bez ikakve svjetovne kazne. Sud je toga svećenika, doduše, osudio za lažno predstavljanje i mahanje policijskom palicom, ali ga nije kaznio jer smatraju da je moralna osuda jača od zakonske. 

U drugu župu ili starački dom Crkva pošalje i svećenike koji spolno zlostavljaju djecu, a Hrvatska se sa svojim zakonima u te sitnice pokušava što manje petljati.

Pred svjetovni sud samo za pronevjeru crkvenog novca

Zapravo jedini slučaj kojeg se možemo sjetiti u kojem je svećenik završio pred svjetovnim sudom bio je slučaj onog dalmatinskog fratra koji je pronevjerio crkveni novac. Za grijehe i zločine počinjene na štetu laika i ostalog puka država se nema što miješati u crkvene poslove, a kada Crkvi njen vlastiti sin mazne novac onda zovu upomoć državu da ga kazni umjesto da lijepo fratra pošalju u drugu župu ili kakav ugodan dom u kojem će služiti časne sestre. 

>> Franjevci se posvađali oko luksuznog Passata: Fra Šime pozvao policiju u samostan, provincijal mu ne da auto

Ekstrateritorijalne bogomolje

Pandemija covida-19 još je više ukazala na svojevrsnu ekstrateritorijalnost crkve. U svim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite Crkva je dobila poštedu na koju nije mogao i ne može računati ni jedan drugi biznis. Zamorno je već ponavljati kako su se donosile iznimke od mjera da bi se održala neka procesija, kako su se kršile propisane mjere za Veliku Gospu jer je u Sinju bilo ružno vrijeme pa se pripustilo vjerničku masu u crkvu da kišu i kašlju jedni po drugima, kako se prijeti kaznenim progonom onima koji su brzim performansom upozorili na nepravdu prema sportašima rekreativcima i mlađim kategorijama vrhunskih sportaša.

Stožer je proteklih devet mjeseci činio baš sve da ne prekine redovno poslovanje Crkve dok je u međuvremenu gušio i zatvarao čak i ono što nije trebalo. 

>> Dalmacija ima hrpu zaraženih, a pogledajte kako je danas izgledalo slavlje u Sinju

Policija ignorirala prijavu

Jučer, u nedjelju, primjerice, redari su obilazili tržnice i prebrojavali koliko se ljudi našlo u otvorenim, a koliko u zatvorenim prostorima. Istovremeno metkovska je policija dobila dojavu o stotinjak vjernika okupljenih pred crkvom za vrijeme mise. Zabranjeno je, podsjećamo, svako okupljanje više od 30 osoba na otvorenom.

Ni policija ni Civilna zaštita nisu reagirali i prekinuli skup opasan po javno zdravlje. Nije im na pamet palo naplatiti kaznu Crkvi ili župi kao pravnoj osobi. Ima već tri dana otkako su izglasali izmjene zakona po kojima mogu naplaćivati kazne i policija stalno bombardira javnost priopćenjima o prijavljenima za "širenje i prenošenje zarazne bolesti". I pritom nije važno je li se netko zaista zarazio na misi, kao što nije potrebno da se zarazi u kafiću. Za prijavu i kazneni postupak dovoljno je kršenje mjera.

Capak bi crkve kontrolirao radnim danom

Takvog priopćenja nije bilo ni danas ni jučer nakon masovnog okupljanja pred zagrebačkom crkvom Svete Mati Slobode. Nisu došli policajci, nisu uhitili ni prijavili organizatora, neće se sutra pred sudom naći upravitelj poslovne jedinice Sveta Mati Slobode i sucu objašnjavati da se u crkvi i pred njom ne može zaraziti jer Duh Sveti posauga sve viruse.

>> VIDEO U crkvi smije biti 25 ljudi. Ovo je kolona koja ide iz kruga crkve u Zagrebu

Nitko nije ni prijavljen, ni priveden, ponavljamo, a Krunoslav Capak se pokušao našaliti prijedlogom da se kontrola crkava provodi radnim danom, a ne nedjeljom. Nije bilo smiješno.

Čučnjevi dozvoljeni u crkvi, u teretani zabranjeni

Baš kao što nije bilo smiješno što nas Stožer uvjerava da ima smisla da je u crkvama dozvoljeno sjedati i ustajati, skoro pa raditi čučnjeve i bacati se na koljena u skladu s tradicionalnom koreografijom, dok je takva tjelovježba zabranjena u teretanama. 

"Da su se dosljedno provodile prijašnje mjere, ne bi bilo potrebe za strožima", rekao je danas šef Stožera Davor Božinović pretvarajući se da i sam sudjeluje u tome da se mjere ne provode dosljedno. Plaši se nemira ako policija krene s represijom, no državna represija je odavno krenula i uništava sve osim Crkve i djelomično najvećih trgovaca.

Nedosljednost i nepravda kreću od vrha, od Stožera, i kako se spuštaju do pojedinca tako se sve više vidi koliko su mnoge od mjera besmislene i postoje samo zato da bi se stvorio dojam da postoji netko tko zna što radi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više