DOBA Fakultet - idealan studij za zaposlene

Foto: DOBA fakultet

U HRVATSKOJ već nekoliko godina postoji iznimna mogućnost da se zaposleni uključe u studij, gdje uz obitelj i posao mogu kvalitetno studirati – a to je online studij koji nudi najveći privatni fakultet, DOBA Fakultet iz Slovenije. 

Razgovarali smo s Jasnom Dominko Baloh, direktoricom DOBA Fakulteta i Helenom Ernoić, diplomanticom. 

Gospođo Dominko Baloh, ove godine obilježavate 20 godina online studija, za kojeg tvrdite kako je idealan izbor za studiranje uz poslovni i obiteljski ritam. Možete li nam reći nešto više? 

[Jasna Dominko Baloh] Zaposlenici su danas svjesni da se moraju, ukoliko žele ostati konkurentni i napredovati u karijeri, stalno obrazovati. Ali zbog posla jednostavno nemaju vremena nekoliko puta tjedno pohađati predavanja, pa i zbog toga jer žele imati još pokoji trenutak vremena i za obitelj. 

Naš im model studija, dakle online studij, omogućava upravo to – da mogu studirati potpuno neovisno o vremenu i lokaciji. Dva međunarodna certifikata kvalitete online studija, koje posjedujemo kao jedina visokoškolska institucija u Sloveniji i u Jugoistočnoj Europi te 20 godina iskustva, potvrđuju da smo na pravom putu. 


Jasna Dominko Baloh

U Hrvatskoj ste prisutni već od 2012. godine. Koje programe provodite na hrvatskom jeziku? 

[Jasna Dominko Baloh] Na hrvatskom jeziku provodimo pet online bachelor i master programa iz područja menadžmenta, marketinga i turizma. Od ove godine i prvi doktorski program Inovacije i održivo poslovanje u digitalnom društvu. 

Željela bih posebno istaknuti kako su naši programi veoma praktično usmjereni, naime čak je 70 % predmeta namijenjeno rješavanju konkretnih poslovnih izazova iz prakse. Naši studenti tako tijekom studija pripremaju projekte za hrvatske i svjetski poznate tvrtke. Coca Cola, Kraš, Zračna luka Zagreb, Gradska uprava Zagreb, Istarske toplice … samo su neke od njih. Pri tomu je ključno da svi naši učitelji polaze od prakse, te stoga dobro poznaju razliku između knjige i realnog života. A u studij stalno uključujemo i goste iz prakse, iz hrvatskih i međunarodnih poduzeća. 

Helena Ernoić, vi ste diplomantica bachelor programa, a sada i studentica master programa Marketing i prodaja. Kako biste vi ukratko opisali online studij? 

[Helena Ernoić] Vjerojatno kao i svi, i ja sam na početku s nešto straha započela s online studijem. Ali moj je strah već nakon nekoliko prvih uvodnih dana na DOBA Fakultetu u potpunosti nestao. Sva ta podrška koju smo neprestano dobivali od strane suradnika fakulteta, online mentora i profesora uistinu je od ključnog značenja za naš uspjeh. I unatoč tomu što se sve odvijalo online, nikada se nisam osjećala sama, naime postojalo je uistinu puno komunikacije sa studijskim kolegama. Sviđa mi se da su svi studijski zadaci uistinu povezani s praksom te su primjenjivi u poslu.  

A kako je s ispitima, odvijaju li se i oni online? 

[Helena Ernoić] Da, studij se odvija 100 % online. Prilikom ispita moramo imati uključenu kameru koja snima prostoriju u kojoj se trenutačno nalazim te koja tako „nadzire“ eventualnu prisutnost drugih ljudi i nedozvoljena tehnološka pomagala. Tako da „varanje“ nikako nije moguće. 

Jesu li vaša očekivanja ispunjena i što vam je donijela diploma?

[Helena Ernoić] Zbog diplome i svog znanja koje sam stekla, danas sam sigurno mnogo samopouzdanija. Na radnom sam mjestu napredovala. Moji su nadređeni prepoznali moj napredak te su me stoga i nagradili. Moja očekivanja su se u potpunosti ispunila, i uvjerena sam da je studij na DOBA Fakultetu idealan studij za zaposlene. 


Helena Ernoić

Tko su studenti DOBA Fakulteta iz Hrvatske, iz kojih oni dijelova Hrvatske dolaze? Je li diploma priznata i u Hrvatskoj? 

[Jasna Dominko Baloh] Na DOBA Fakultetu u ovoj studijskoj godini studira 1.020 studenata, od toga 340 iz Hrvatske. Vjerujte mi, radujem se svakom studentu koji nam se odluči pridružiti. Najviše hrvatskih studenata dolazi iz Zagreba. Mnogo studenata dolazi iz Dalmacije, oko 30 %. Prevladavaju studenti dobne skupine između 25 – 40 godina, koji su zaposleni na različitim radnim mjestima – od referenata, stručnih suradnika pa sve do srednjeg i višeg menadžmenta. 

Svi su naši programi javno važeći i akreditirani. Diplomanti dobivaju diplomu slovenskog fakulteta, koja je pak priznata u EU, što naravno znači da je priznata i u Hrvatskoj. Postupak priznavanja inozemnih obrazovanja u Hrvatskoj uređuje ENIC NARIC centar, gdje diplomanti postupak priznavanja uređuju u prilično kratkom vremenu. 

Gdje svi zainteresirani mogu pronaći više informacija o vašim programima i online studiju? 

[Jasna Dominko Baloh] Najviše informacija možete pronaći na internetskoj stranici www.doba.hr, a pozivam vas da nas posjetite i na našim informativnim danima, koje održavamo u rujnu u Zagrebu, u Splitu te online. Naši savjetnici za studij su vam na raspolaganju i za savjetovanje putem telefona, elektroničke pošte, Skype-a … 

Pročitajte više