U Hamburgu tisuće nasilnih prosvjednika protiv Trumpa i G20

Foto: Hina
 
AMERIČKI predsjednik Donald Trump stigao je u Hamburg, gdje njega i druge svjetske čelnike dočekuje poruka "Dobrodošli u pakao" antikapitalističkih prosvjednika koji obećavaju omesti summit G20 koji će se održati u ozračju napetosti i zbog razlika u stavovima oko trgovine i klimatskih promjena.
 
Tisuće prosvjednika pristižu iz cijele Europe u taj njemački grad kako bi se pridružili najavljenim velikim prosvjedima. Policija očekuje oko 100.000 demonstranata među kojima će, po službama sigurnosti, biti i 8000 nasilnih.
 
To predstavlja izazov odgovornima za sigurnost na summitu 20 najvećih svjetskih gospodarstava 7. i 8. srpnja kojem je domaćin njemačka kancelarka Angela Merkel.
 
Srest će se Merkel i Erdogan
 
Na marginama summita Merkel će se susresti s turskim Tayyipom Erdoganom i Trumpom, koji je ranije u Poljskoj ponovno pozvao partnere u NATO-u da troše više na obranu i najavio da će se suprotstaviti prijetnji Sjeverne Koreje.
 
Trump će se također prvi puta susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Trump je ranije rusko ponašanje nazvao "destabilizirajućim" što je Kremlj odbacio.
 
Merkel je naglasila da je predana otvorenoj međunarodnoj trgovini bez obzira na bojazni od protekcionizma SAD-a pod Trumpom.
 
"Ujedinjeni smo u našoj želji jačanja multilateralnih odnosa na summitu G20... Treba nam otvoreno društvo, posebice otvoreni trgovinski tokovi", rekla je u Berlinu.
 
Jučer sedam tisuća ljudi u prosvjedu
 
Nekoliko manjih prosvjeda ovoga tjedna u Hamburgu proteklo je relativno mirno. Jučer je nešto više od 7000 mladih prošlo u prosvjednoj povorci s plakatima protiv kapitalizma i čelnika G20.
 
No požar tijekom noći u salonu luksuznih automobila Porsche na sjeveru grada u kojem je oštećeno osam vozila mogao bi biti najava onoga što se sprema. Policija je rekla da istražuje je li riječ o podmetnutom požaru povezanom sa summitom. 
 
Dvadeset tisuća policajaca na terenu
 
Do 20.000 policajaca nadzirat će glavni prosvjed koji su organizatori, savez antikapitalističkih skupina, nazvali "Dobrodošli u pakao". 
 
Prosvjednici tvrde da G20 nije uspio riješiti mnoga pitanja koja prijete svjetskom miru, uključujući klimatske promjene, sve veće nejednakosti i nasilne sukobe. 
 
Trump glavna meta prosvjednika
 
Trump je jedna od glavnih meta prosvjednika no ironija njihovog nezadovoljstva američkim predsjednikom je što s Trumpom dijele zajedničku nesklonost globalizaciji.
 
No Trump u Hamburg dolazi zagovarati trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike dok prosvjednici zahtijevaju veća prava za siromašne bez obzira gdje žive. 

Pročitajte više