Dodijeljene nagrade HGK "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2003.

PREMA izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), najbolja banka u Hrvatskoj u prošloj je godini bila Privredna banka Zagreb, a najbolji osiguravatelj Croatia osiguranje, dok su među tvrtkama za najbolje izabrane Dalekovod kao velika, M SAN Grupa iz Zagreba kao srednja, te Microsoft Hrvatska kao najbolja mala tvrtka.

U svakoj je kategoriji bilo pet nominiranih, a najboljima su na večerašnjoj svečanoj Skupštini HGK, dodijeljene tradicionalne nagrade "Zlatna kuna" za 2003. godinu, kojima Komora nagrađuje izvrsnost poslovanja u prošloj godini.

Ujedno, banci Raiffeisenbank Austria uručena je Kristalna kuna, - posebna nagrada za tri uzastopne pobjede u kategoriji najboljih banaka, koja znači da ta banka iduće tri godine ne može ući ponovno u izbor za nagradu.

Svečanoj skupštini HGK-a nazočio je i predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima premijer je rekao da će, "ako se ispune dva uvjeta - pozitivni avis i mišljenje Europske komisije, odnosno odluka Vijeća Europe o statusu kandidata za članstvo u EU, i Hrvatska dobiti zlatnu kunu".

"Kandidaturom, naime, Hrvatska ulazi u europsku ligu, te će položaj i šanse naših tvrtki biti puno bolje nego što su bile jučer", rekao je predsjednik Vlade.

Najavljujući kako će Vlada posebice poticati izvoz i izlazak na strana tržišta srednjih i velikih tvrtki te razvoj malih poduzetnika, premijer Sanader je za idućih tjedan dana najavio dva bitna događaja za hrvatsko gospodarstvo. Naime, na sutrašnjoj sjednici Vlade bit će osnovano novo Vladino savjetodavno tijelo pod nazivom Vijeće za ekonomsku politiku, a idućeg će tjedna Vlada, u suradnji sa Vijećem za konkurentnost, predstaviti 55 mjera kojima bi Hrvatska trebala pojačati svoju konkurentnost.

Na večerašnjoj svečanosti dodijeljena je i "Zlatna kuna" za životno djelo, koju je ove godine za promociju hrvatskih sorta vina diljem svijeta dobio Miljenko Grgić.

Dodijeljene su i jednogodišnje stipendije Zaklade "Izvorno hrvatsko", koje je dobilo četvero učenika, te tvrtka Poljoprivreda Blato iz Korčule.

Također je uručena nagrada za inovacije, a nju je HGK dodijelila vlasniku tvrtke Centrometal d.o.o. Karlu Zidariću za toplovodni kotao za centralo grijanje za loženje uljem, plinom ili biogorivom "CentroMini".

Uz nagrade "Zlatna kuna", HGK je na večerašnjoj svečanosti dodijelila i nove znakove "Hrvatske kvalitete" i "Izvorno hrvatsko".

Od večeras tako znak "Hrvatska kvaliteta" nose i solarni kolektor SKT 40 tvrtke Tehnomot BMN iz Pule, zatim meso kunića i krmne smjese tvrtke Kunis iz Bošnjaka, te igraće karte Grafika-Grafoprinta iz Bestovja.

Isti znak nositi će i Gavrilovićev mesni doručak te jetrena pašteta, zatim dva proizvoda bjelovarskog Koestlina, kao i dvije vrste čajnih pašteta sesvetskog Sljemena d.d.

Također, oznaku Hrvatska kvaliteta nosit će i tri linije šešira tvrtke Kobali iz Zagreba, zatim dva proizvoda tvrtke Elka kabela d.o.o., dalmatinska buđola tvrtke Mataš-M.N iz Jasenica te delikates šunka bez kostiju Mesnica Fiolić.

Znak Hrvatska kvaliteta, zajedno s ovogodišnjim dobitnicima, nose ukupno 82 proizvoda domaćih proizvođača, a znak Izvorno hrvatsko ima ukupno 39 izvorna kvalitetna proizvoda, koji su plod domaćeg razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencija.

Znak "Izvorno hrvatsko", naime, dobili su lepoglavska čipka Zadruge Lepoglavske čipke, Gavrilovićeva salama i kulen, proširena kolekcija nakit Morčić velikogoričke Zlatarne Križek, kao i pršut Dalmatiko Pršutanje Voštane iz Trilja.

Znakom "Izvorno hrvatsko" obilježavat će se i dalmatinski pršut tvrtke Mataš - M.N te svježe svinjsko meso Mesnica Fiolić.

Pročitajte više