Dodjela Nobelove nagrade za mir: Žene više nisu žrtve, one su danas lideri u svijetu

DANAS će u Oslu svečano biti dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Ove godine ona će otići u ruke triju žena - liberijske predsjednice Ellen Johnson Sirleaf, liberijske mirovne aktivistice Leymah Gbowee te jemenske novinarke i aktivistice Tawakkul Karman.

Sinoć su tri dobitnice novinarima poručila kako će im nagrada biti samo dodatan poticaj u borbi za prava žena te demokraciju i mir u njihovim zemljama i svijetu.

"Svijet nas više ne može držati po strani. Svijet konačno mora uvažiti naše vještine i sposobnosti", kazala je dugogodišnja aktivistkinja za zaštitu žena od silovanja  Leymah Gbowee.

"Period povijesti u kojem su žene bile samo žrtve je okončan. Žene su danas lideri. Ne samo lideri u svojim zemljama, ili lideri u borbi. One su lideri u svijetu", poručila je Tawakkul Karman, prva Arapkinja koja je dobila Nobelovu nagradu.

Ellen Johnson Sirleaf nagradu je posvetila svim afričkim ženama, posebno onima iz Liberije koje su mnogo propatile tijekom građanskog rata u toj zemlji. "One su nosile teret tih sukoba, bile su izložene silovanjima, seksualnom ropstvu, a i dalje su morale da se brinu o svojoj djeci dok su njihovi muškarci ratovali", kazala je liberijska predsjednica.

Dosad je Nobelovu nagradu za mir primilo 12 žena.

Pročitajte više