Eskalacija nasilja u Izraelu; u raketiranju Haife najmanje devet poginulih i 14 ranjenih

NAJMANJE je devet osoba  poginulo, a 14 ih je ranjeno u raketnom napadu na izraelski lučki grad Haifu, javlja u nedjelju rano ujutro izraelska televizija i vojni radio.

Rakete na grad udaljen svega 35 kilometara od libanonsko-izraelske granice ispalili su militanti Hezbollaha u Libanonu nakon što je izralesko zrakoplovstvo tijekom noći sa subote na nedjelju obnovilo "intenzivno" bombardiranje južnog predgrađa Bejruta, pri čemu su poginula najmanje 34 civila.

Na Haifu je jutros palo pet raketa, od kojih je jedna pogodila željezničku postaju. Napad Hazbollaha na treći po veličini izraelski grad (250 tisuća stanovnika) drugi je u posljednje vrijeme, a smatra se najvećim udarom na Izrael otkako su počeli sukobi dvaju zemalja.

Hamas je prvi put opovrgao da je gađao Haifu, a izraelske su vlasti ranije priznale da su neugodno iznenađene činjenicom da gerilci iz Libanona raspolažu raketama takvog dometa da mogu gađati ciljeve udaljene više od 30 kilometara od granice.

Libanonski militanti u nedjelju su preuzeli odgovornost za napada na Haifu, uz poruku da se radi o osveti za smrt 80 libanonskih civila poginulih u zračnim napadima Izraela.

Eskalacija nasilja natjerala je lokalno stanovništvo na bijeg, no s obzirom na izraelske napade na granične prijelaze te ceste, gotovo je nemoguće napustiti zemlju.

Pripadnici Oružanog otpora, ogranka Hamasa, izdali su priopćenje u kojem kažu da su oni gađali i rafineriju u Haifi. No, zasad nema službenih podataka da je rafinerija pogođena.
 
Izraelski mediji u nedjelju javljaju, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da su izraleske vojne snage u Libanon uputile pripadnike specijalnih snaga.

Izraelski radio i dnevnik Yediot Ahronoth prenose da su pripadnici elitnih postrojbi kopnene vojske i mornarice ubačeni u Libanon kako bi tamo proveli operacije "ograničenog djelovanja".

Izraelska vojska odbila je komentirati ovu informaciju.

U subotu je libanonski premijer Fouad Siniora ponovo pozvao vijeće UN-a da pokuša prekinuti izraelske zračne napade. Libanonski diplomati prozvali su SAD, optužujući ih kako su blokirali sve napore za smirenje stanja na Bliskom istoku.

D.R.

Pročitajte više