Eskalira najvažniji trgovinski rat na svijetu. EU planira novi udar na Kinu

ZEMLJE EU pokušavaju pronaći odgovor na najnoviju kinesku odluku o ograničenju izvoza dviju ključnih sirovina, dok trgovinski rat oko mikročipova prijeti eskalacijom.

Čini se da je Bruxelles bio zatečen nakon što je Peking uveo kontrolu nad opskrbom germanijem i galijem, rijetkim elementima koji se koriste u računalnim čipovima i optičkim vlaknima, piše Politico. Kineski potez, koji je zapravo bio odgovor na nizozemsku zabranu izvoza naprednih strojeva za čipove, dolazi u trenutku kada predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen gura novu strategiju ekonomske sigurnosti.

"Ovo za mene pokazuje da su Kinezi navukli boksačke rukavice", rekla je Nicola Beer, liberalna zastupnica Renewa i izvjestiteljica o ključnim zakonima EU za osiguranje opskrbe kritičnim sirovinama. "Dakle, jasno je da nam trebaju vlastiti kapaciteti za vađenje, preradu i recikliranje, kao i pouzdanija trgovina s drugim zemljama", kaže Beer.

U međuvremenu, vrh Komisije šuti: ni Von der Leyen ni šef trgovine EU Valdis Dombrovskis još nisu javno reagirali na objavu Kine. Drugi ključni gospodarski igrači najavili su odgovor - očekuje se da će američka ministrica financija Janet Yellen iznijeti to pitanje na razgovorima u Pekingu ovog tjedna, a japanski ministar trgovine Yasutoshi Nishimura upozorio je Peking da ne smije kršiti pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Šutnja i zabrinutost

Unatoč šutnji na najvišoj razini, Komisija je očito zabrinuta: "Germanij je važan za optička vlakna i optiku općenito, a 90 posto dolazi iz Kine. Kina je jedini proizvođač galija na svijetu", izjavila je Kerstin Jorna, glavna državna službenica Komisije za industriju. Komisija je u četvrtak rekla diplomatima EU da još uvijek analizira situaciju.

Jedan je diplomat rekao da su kineske mjere bile "očekivane" i da stvaraju "veći pritisak da se radi na ekonomskoj sigurnosti". Drugi je potvrdio da su ograničenja izazvala opću zabrinutost, posebno dok blok pokušava smisliti plan za "umanjivanje rizika opskrbnih lanaca koji sada ovise o Kini".

Još uvijek nije jasno što će kineska ograničenja značiti za industriju, iako je statistika ovisnosti o uvozu zapanjujuća, rekao je treći diplomat EU. Svi diplomati govorili su pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni javno govoriti.

"Vrlo nepredvidiv sustav"

Iako Kina nije izravno zabranila izvoz, kontrole koje je uvela čine Bruxelles nervoznim, piše Politico. Jorna, viši dužnosnik Komisije, rekao je da je pekinški sustav za odobravanje izvoza "vrlo nepredvidiv". Ono što je predvidljivo je da Kina ovaj put neće igrati lijepo. Kineska ograničenja najavljena su nekoliko dana nakon što su Nizozemci uveli kontrolu izvoza opreme za čipove.

Peking ovo vidi kao još jedan pokušaj SAD-a da okupi saveznike kako bi suzbio njegov gospodarski razvoj. "Ako se ograničenja usmjerena na kineski sektor visoke tehnologije nastave, tada će protumjere eskalirati", rekao je Wei Jianguo, bivši zamjenik ministra trgovine.

Ovo nije prvi put da je akcija jedne zemlje EU uvukla cijeli blok u sukob s Kinom. Prije dvije godine, kada je Litva prihvatila ponudu Tajvana za otvaranje novog diplomatskog ureda, kineska ekonomska osveta toj baltičkoj zemlji dovela je do odgovora u cijeloj EU, jer je trgovina pitanje nadležnosti EU, a ne nacionalne.

Sada, iako Nizozemci kažu da su blisko koordinirali s Komisijom i drugim zemljama članicama, EU u svom paketu ekonomske sigurnosti upozorava kako bi "nekoordinirano širenje nacionalnih kontrola" moglo stvoriti rupe u zakonu. "Poduzeli smo ovaj korak iz interesa nacionalne sigurnosti", rekla je nizozemska ministrica vanjske trgovine Liesje Schreinemacher. 

Što će EU učiniti?

Čini se da Komisija i neki trgovinski diplomati žele razgovarati o problemu u WTO-u, gdje bi EU mogla podnijeti tužbu protiv Kine - slično kao što je učinila kada je Peking prošle godine zabranio izvoz Litvi. "Komisija procjenjuje usklađenost mjera sa zakonom WTO-a", rekao je glasnogovornik Komisije.

EU je dugo odbijala pokazivati svoje mišiće u trgovinskim odnosima, ali je bila prisiljena preispitati svoje stajalište nakon početka rata u Ukrajini i eskalacije geopolitičkih napetosti između Washingtona i Pekinga.

Zato je Von der Leyen prošli mjesec objavila novu strategiju ekonomske sigurnosti EU. Predlaže se stvaranje novih zaštitnih mehanizama za izvoz i ulaganja u inozemstvu. To je izazvalo bijes Pekinga.

"Takozvano 'smanjenje ovisnosti' i 'smanjenje rizika', kako predlažu neke zemlje, u biti su politiziranje i ideologiziranje ekonomskih i trgovinskih pitanja, čime se krše temeljna načela slobodne trgovine i nediskriminacije koja zagovara WTO", rekao je kineski premijer Li Qiang prošlog mjeseca nakon posjeta Njemačkoj i Francuskoj.

Nije čak ni jasno hoće li zemlje EU zastupati tako oštar stav kada je u pitanju ekonomska sigurnost. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da bi smanjenje rizika trebalo biti "u sferi privatnog sektora, a ne vlada".

Pitanje je hoće li EU imati hrabrosti podnijeti tužbu protiv Kine? "Po mom mišljenju, nije dovoljno visoka letvica za korištenje tog alata. To bi bile čiste mjere odmazde", rekla je Marie-Pierre Vedrenne, zastupnica Komisije.

Pročitajte više