EU i Novi Zeland postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Foto: EPA

EUROPSKA unija i Novi Zeland završili su danas pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi poslovanje dvaju partnera u području roba i usluga mogao povećati za 30 posto. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je to nakon sastanka u Bruxellesu s novozelandskom premijerkom Jacindom Ardern, koja je rekla da je prošlo 14 godina otkako je ideja o takvom sporazumu prvi put iznesena.

Pregovori o slobodnoj trgovini započeli su sredinom 2018. i, za EU, sporazum će staviti trgovinu bloka s Novim Zelandom u rang sa zemljama koje već imaju trgovinski pakt s Novim Zelandom, posebice onima iz 11-članog pacifičkog trgovinskog saveza CPTPP.

Što će sporazum donijeti

Sporazum će ukinuti carine na široku paletu proizvoda i bit će prvi koji je Europska unija sklopila a koji uključuje mogućnost sankcija ako bilo koja strana prekrši standarde zaštite okoliša ili radne standarde.

Carine će biti ukinute za izvoz proizvoda kao što su svinjsko meso, vino, čokolada, slatkiši i keksi iz Europske unije. EU će se otvoriti za više mliječnih proizvoda i govedine s Novog Zelanda, što je osjetljivo područje za neke zemlje Unije.

"Vjerojatno je pošteno reći da se to nikome ne sviđa pa smo sigurno postigli dobar sporazum", rekao je novozelandski ministar trgovine Damien O'Connor, napola u šali, upitan o kompromisima napravljenima tijekom teške završne faze pregovora. 

Pročitajte više