EU-RH: Provjera usklađenosti za još jedno poglavlje acquisa

Članovi hrvatskog pregovaračkog tima za poglavlje pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga predstavili su u četvrtak u Bruxellesu predstavnicima Europske komisije stanje u domaćem zakonodavstvu na tom području.

Prezentacija hrvatskog izaslanstva u drugoj, bilateralnoj fazi screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, započela je predstavljanjem sustava koji omogućava poslovno nastanjivanje u Hrvatskoj.

Zatim je predstavljen pravni okvir koji regulira priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija s osvrtom na regulirane djelatnosti, odnosno zanimanja kojima se bavi Direktiva 2005/36/EZ o međusobnom priznavanju kvalifikacija.

Hrvatski pregovarači Siniša Petrović i Tatjana Josipović istaknuli su da je to poglavlje acquis communautairea, europske pravne stečevine, iznimno važno i opsežno. To poglavlje u Hrvatskoj zadire u djelokrug čak 11 ministarstava, a obuhvaća i tzv. regulirane djelatnosti poput medicinskih sestara, odvjetnika, stomatologa, liječnika itd.

Tijekom dvodnevnog sastanka, hrvatska pregovaračka skupina ukupno će imati 26 prezentacija s oko 345 slajdova.

Nakon završetka bilateralne faze screeninga za ovo poglavlje u petak, Europska će komisija pristupiti izradi izviješća o screeningu s preporukom o otvaranju pregovora o tom poglavlju ili eventualno iznošenjem dodatnih uvjeta koje bi trebalo ispuniti za otvaranje toga poglavlja (tzv. benchmarking). Odluke o otvaranju i privremenom zatvaranju pregovora o pojedinim poglavljima donose se na bilateralnim međuvladinim konferencijama.

(Hina) xsv ydv

Pročitajte više