Europska komisija protiv rasizma upozorava na rasnu diskriminaciju u policiji

Foto: Epa

EUROPSKA komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) upozorava da su pojave rasnog profiliranja, sustavnog rasizma i nejednakosti prisutne u današnjoj Europi i poziva vlade da protiv njih snažno i odlučno djeluju, priopćeno je u ponedjeljak. 

To neovisno tijelo koje djeluje unutar Vijeća Europe poziva europske vlade da pošalju snažan signal i djeluju odlučno čak i u slučaju da su navedeni slučajevi izolirani te ponavlja da povjerenje svakog pojedinca u policiju jača društvo u cjelini. 

"Rasno profiliranje specifičan je oblik rasne diskriminacije i mora izrijekom biti zakonom zabranjeno", podsjeća ECRI.

"Osjećaj poniženja i nepravde"

Takav oblik diskriminacije "proizvodi osjećaj poniženja i nepravde u skupinama koje su mu izložene, vodi stigmatizaciji tih skupina i stvaranju negativnih stereotipa o njima te njihovu otuđenju i šteti dobrim odnosima između zajednica", stoji u tekstu.

Podsjeća da "Europski sud za ljudska prava smatra da rasno profiliranje može voditi institucionaliziranom rasizmu".

ECRI poziva države članice u akciju, od toga da razviju protokole pri zapošljavanju kojima će osigurati da sastav policije odražava raznolikost populacije pa do uspostave potpuno neovisnih tijela zaduženih istražiti izgrede navodnog nasilja koje počini policija.

“Bitno je stvoriti policijsku kulturu koja smatra da rasističkom zlostavljanju nema mjesta u snagama reda i koja aktivno sprječava rasizam i bori se protiv njega u svim okolnostima", navodi ECRI.

Potreba za nultom tolerancijom na rasizam

Nadalje, ECRI poziva sve donositelje odluka u državama članicama Vijeća Europe da iskoriste okolnosti koje su se stvorile ovim događajima kako bi jasno pokazale nultu toleranciju na rasizam te ih poziva da djeluju učinkovito protiv rasizma i diskriminacije u svim aktivnostima policije i u drugim područjima. 

Poziva ih da nastave provoditi preporuke ECRI-ja i povećaju svjesnost na povijesnu dimenziju rasizma i nejednakosti, napose kolonijalizma i ropstva jer njihovo nasljeđe pogađa Europu u cjelini.

Pročitajte više