Europske burze porasle na početku tjedna

Foto: EPA

NA europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro krenuti cijepljenje protiv covida-19, što bi trebalo dovesti do normalizacije situacije u svjetskom gospodarstvu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0.8 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od kraja veljače.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.50 posto, na 6384 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0.85 posto, na 13.251 bod, a pariški CAC 0.95 posto, na 5546 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Jutros je kompanija AstraZeneca objavila da je njezino cjepivo, koje je razvila u suradnji s Oxford sveučilištem, u prosjeku učinkovito oko 70 posto.

Moncef Slaoui, glavni znanstveni savjetnik američkog programa za cjepiva protiv covida-19, kazao je, pak, u nedjelju da će u SAD-u početi cijepljenje prije sredine prosinca, čim kompanije dobiju odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Kazao je i da se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do svibnja.

To je ohrabrilo ulagače, premda se u mnogim saveznim državama SAD-a i Europe i dalje bilježe rekordne brojke novozaraženih.

„Kako je cjepivo na putu, uskoro se može očekivati ukidanje restriktivnih mjera u mnogim zemljama, što zajedno s golemom podrškom vlada i središnjih banaka gospodarstvima podržava rast tržišta dionica i nadu u brzi oporavak aktivnosti od koronakrize”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0.7 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas ne radi.

Pročitajte više