Europski taoci držani u Sahari mogli bi uskoro biti oslobođeni

PETNAEST europskih turista koje su islamski pobunjenici gotovo pet mjeseci držali kao taoce u alžirskom dijelu Sahare i odveli potom u Mali, mogli bi uskoro biti oslobođeni, objavile su alžirske novine u nedjelju.

Skupina turista, među kojima je 10 Nijemaca, četiri Švicarca i jedan Nizozemac, oteti su potkraj veljače i početkom ožujka dok su bez vodiča putovali u različitim grupama na jug Alžira.

"Kako bismo izbjegli gubitke života, bili smo prisiljeni pustiti teroriste da slobodno idu u zamjenu za sigurno oslobođenje 15 talaca", piše alžirski list El Watan navodeći sigurnosne izvore.

Ti izvori tvrde da su otmičari, za koje se sumnja da pripadaju ekstremističnom pokretu Salafistička skupina za propovijedanje i borbu (GSPC), prihvatili ponudu da oslobode taoce u zamjenu za zajamčen siguran prolaz u susjednu državu Mali.

Alžirsko ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je to komentirati.

Ranije ovoga tjedna Njemačka je poslala zamjenika ministra vanjskih poslova Juergena Chroboga u Mali da pomogne u naporima oko oslobođenja turista.

Alžirska pustinja poznata je po drevnim grobovima ali također i po čestim napadima bandita. Pokret GSPC, za koji se u Alžiru sumnja da održava veze s terorističkom mrežom al Qaedom Osame bin Ladena, bori se protiv vlasti s nakanom da utemelji islamsku državu.

Pročitajte više