FESTIVAL FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA OD 14. DO 20. PROSINCA

S filmovima koji tematski ukazuju na potrebu jačanja međukulturnoga razumijevanja i globalne odgovornosti, Festival filma o ljudskim pravima održat će se od 14. do 20. prosinca u zagrebačkim klubovima ´Močvara´ i ´MAMA´.

U suradnji s festivalom iz Praga ´One World´, na festivalu će biti prikazano tridesetak dokumentarnih filmova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora - Multimedijalnog instituta (mi2) i Udruženja za razvoj kulture (URK).

Festival prikazuje filmove koji inače ne bi dobili priliku biti prikazani u kinima široj publici, a teme kojima se bave - rat, izbjeglice, homoseksualci, prava žena i djece, obrađuju se s neuobičajenih i ´drugačijih´ gledišta.

Američki film ´Tata i tata´ govori o homoseksualnim brakovima, a francuski ´Evanđelje po Papuancima´ duhoviti je prikaz sukoba civilizacije i običaja na Papui Novoj Gvineji.

Primjer drugačijeg pristupa su i nizozemski film ´Prvo ubojstvo´ o tankoj liniji između dobra i zla u ratu u Vijetnamu, a američki ´Život i dug´ o drugoj strani ´idiličnog´ života na Jamajki.

Aktualni su i britanski ´100 posto bijelo´ koji prati razvoj skupine skinheadsa deset godina nakon što su zbog nasilja bili u zatvoru, te ´Through the Eyes of Immigrants´ o Muslimanima i Arapima u SAD-u nakon 11. rujna.

Na festivalu sudjeluju filmovi iz Nizozemske, Njemačke, Rusije, Kazahstana, Austrije, Velike Britanije, Litve, SAD-a, Češke, Francuske, Estonije, Kanade, Mađarske. Iz Hrvatske će se prikazati film Nenada Puhovskog ´Paviljon 22´.

Održat će se i okrugli stolovi o feminizmu, angažiranom filmu, globalizaciji te prezentacije nevladinih udruga i projekata.

Pročitajte više