Glavni tajnik NATO-a u Podgorici: Nastavi li Crna Gora s reformama kao do sada brzo bi mogla u NATO

Foto: FAH

CRNA Gora je ostvarila vidljiv napredak u provođenju reformi, a nastavak njihova provođenja biti će temelj za odluku o pozivu za članstvo te zemlje u NATO-u krajem godine, ocijenio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tijekom posjeta Podgorici, gdje je stigao u srijedu poslijepodne zajedno s 28 veleposlanika Sjevernoatlanskog vijeća (SEC).

“Intenzivirani i fokusirani dijalog pokazao se kao veliki uspjeh, a provedene reforme u Crnoj Gori osiguravaju dostizanje NATO standarda”, ocijenio je glavni tajnik NATO-a u prvim razgovorima s crnogorskim dužnosnicima. On se odmah po dolasku u Podgoricu susreo s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, potpredsjednicima vlade Duškom Markovićem i Igorom Lukšićem te ministricom obrane Milicom Pejanović-Đurišić.

Stoltenberg i veleposlanici Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) doputovali su u prvi službeni posjet Crnoj Gori kako bi se upoznali s rezultatima koje ova zemlja postiže u provođenju reformi u raznim područjima, osobito reformi pravnih institucija i borbi protiv organiziranog kriminala, te će u četvrtak razgovarati s najvišim crnogorskim dužnosnicima i čelnicima parlamentarne oporbe.

U razgovoru s crnogorskim predsjednikom Stoltenberg je istaknuo da Crna Gora treba nastaviti s reformama u ključnim područjima kako bi države članice na temelju ostvarenih rezultata mogle donijeti odluku o prijemu Crne Gore u NATO krajem ove godine, navodi se u priopćenju iz ureda predsjednika Vujanovića. Stoltenberg je također istaknuo da će posjet NAC-a biti prilika za neposredno upoznavanje veleposlanika s provedenim reformama, te da će, zajedno s Izvješćem o napretku, biti temelj za donošenje odluke "o upućivanju poziva krajem godine", stoji u priopćenju.
 

Pročitajte više