GONG-ov tijek izbornog dana: Najviše nepravilnosti vezane za nacionalne manjine

IZBORE za zastupnike u Hrvatski sabor promatralo je ukupno 1500 promatrača, od čega njih 117 u inozemstvu. Do 19.00 sati, 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 725 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 206 biračkih mjesta (odnosno, mnoga po više puta).

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa, ali i na neanonimnim dojavama građana.

Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta u Hrvatskoj protekao je u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. Međutim, veliki broj pripadnika nacionalnih manjina kontaktirao je GONG, ali i promatrači GONG-a dojavljivali su o frustriranosti birača pripadnika nacionalnih manjina, a neki birački odbori kršili su Kazneni zakon uskratom prava glasa pripadnicima nacionalnih manjina (za glasovanje za opće liste).

Birači u Hrvatskoj, osim određenog broja pripadnika nacionalnih manjina, razumiju izborni proces, dok u inozemstvu djelomično razumiju izborni proces. U BiH bilježe se gužve na biračkim mjestima, a veliki broj birača čekalo je na potvrde.

Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra, iako je zabilježen određen broj biračkih mjesta na kojima birački odbori s promatračima GONG-a nisu surađivali.

Ispred biračkog mjestu 3 u Čaglinu (Ruševo), nekoliko pripitih građana vrijeđalo je i prijetilo promatračicama GONG-a, nakon čega je pozvana policija. Jedan je birač već bio zaokružen kad je došao glasovati na biračkom mjestu br. 27. u Zagrebu, kao i na biračkom mjestu 11, Varaždin.

Član biračkog odbora jednoj je biračici pokušao uskratiti pravo glasa na biračkom mjestu 7 u Osijeku, nakon što gospođa nije pronađena na popisu birača, rekao je da ona nema pravo glasa, a nije je ni potražio na popisu birača pripadnika nacionalnih manjina. Nakon inzistiranja biračice, pronađena je na popisu birača nacionalnih manjina.

Ostale se dojave uglavnom odnose na nepravilnosti vezane za biračke pripadnike nacionalnih manjina, osim jednog slučaja na biračkom mjestu br. 7 u Sunji gdje je starijoj osobi bez poziva prijepodne došao kandidat HDZ-a, uzeo osobnu iskaznicu rekavši kako će popodne doći policajac s listićem te da mora zaokružiti broj 8 (HDZ). Nakon 17 h došla su dva člana biračkog odbora, donijela osobnu iskaznicu i listić te je starija osoba glasala.

Na biračkom mjestu br. 2 u Puntinovcima nedostajalo je glasačkih listića za opću listu izborne jedinice koji su nakon određenog vremena dostavljeni iz izbornog povjerenstva. No, određen broj birača nije mogao glasati. 

Brod Liburnija, kompanije Jadrolinija nije zaprimio glasačke kutije, te hrvatski državljani nisu uopće glasali.

Što se tiče glasanja u inizemstvu, na biračkom mjestu br. 70. u Grudama nasilni birači u jednom su trenutku preuzeli kontrolu nad biračkim mjestom. Pozvan je zaštitar koji je svladan, nakon čega je došla policija koja održava red.

Na biračkom mjestu 44 u Mostaru predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu (po drugi put), no na insistitranje GONG-a ipak je dopustila. Na istom biračkom mjestu prijavljeni su slučajevi kršenja izborne šutnje.

GONG prigovara i uputama DIP-a da biračima u Hercegovini koji na biračkim mjestima čekaju potvrde (satima) dozvole glasovanje onima koji ostanu na biračkim mjestima i dočekaju potvrdu, dok su biračka mjesta u Sarajevu dobila dojavu da telefonski kontaktiraju birače koji su otišli doma i tamo čekali potvrdu da se vrate i glasuju. Mnogi dočekali potvrde do zatvaranja birališta. GONG spominje i dojave promatračima da je na nekim biračkim mjestima članovima biračkih odbora nuđen novac kako bi ubacuvali listiće nakon zatvaranja birališta (najviše dojava za Lijanovića).

U GONG je pristiglo na stotine upita oko lokacije biračkih mjesta, upita oko glasovanja nacionalnih manjina, glasovanja bolesnih i nemoćnih, oko kršenja izborne šutnje i sl.
I današnji dan obilježila su brojna kršenja izborne šutnje - od distribucije promidžbenog materijala, preko agitiranja, do slanja sms-ova, piše u GONG-ovom priopćenju.

Pročitajte više