gospić: VLADA suglasna da se krene u gašenje društva Argonaut

Vlada se danas suglasila da se krene u gašenje društva Argonaut što ga je osnovala bivša Vlada želeći na Jadranu i otocima izgraditi stotinjak turističkih lučica.

U taj projekt, javnosti poznat i kao projekt ministra Čačića, po riječima resornog ministra Božidara Kalmete krenulo se bez ikakvih studija, pa i one o utjecaju na okoliš, projekt je naišao na otpor lokalnih jedinica a zamjerke su mu stigle i od stručnih insititucija.

U vrijeme kad se sve privatizira, projektom Argonaut stvorilo bi se još jedno državno poduzeće a to je neodrživo, rekao je premijer Ivo Sanader ocijenivši Argonaut još jednim promašajem bivše Vlade.

Država je u inicijalni rad Argonauta u prošloj godini iz proračuna izdvojila milijun i pol kuna.

Vlada je izjednačila iznos naknade za eksploataciju mineralnih sirovina i odredila da će ta naknada na području cijele države biti 2,6 posto ukupnog prihoda ostvarenog prodajom mineralnih sirovina.

Ta pravila ne vrijede za naftu i plin.

Koncesionari na područjima posebne državne skrbi dosada su plaćali niži iznos naknade od ostalih dijelova države.

Vlada je izmijenila Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru i time propisala manje početne iznose naknade. Visina naknade vezat će se uz nekoliko kriterija, primjerice vrstu gospodarske djelatnosti, turističku kategoriju mjesta, uređenost pomorskog dobra itd.

Vlada je na sjednici u Gospiću osnovala Agenciju za znanost i visoko obrazovanje za čiji je rad u državnom proračunu osigurala 4 milijuna kuna.

Osnovala je i Centar za krš sa sjedištem u Gospiću.

Podupirući zahtjev Nacionalne i sveučilišne knjižnice Vlada je iz proračunske zalihe izdvojila 780.000 kuna kako bi pomogla otkup knjige "De re militari" Roberta Valturija, što ju je u 15. stoljeću u Veroni tiskao Hrvat Dobrić Dobričević.

Ministarstvo obrane dodijelilo je danas nekoliko vojnih objekata Gospiću i Ličko-senjskoj županiji, a Vlada se suglasila s prijedlogom da se u toj županiji otvori 25 poduzetničkih zona, od ukupno 400 koliko ih se planira u cijeloj državi.

(Hina) xum yaz

Pročitajte više