Gotovinini odvjetnici: Brijunski transkript je falsifikat, što dokazuju novo otkriveni tonski zapisi

ODVJETNIČKI tim odbjeglog generala Ante Gotovine, kojeg čine Luka Mišetić, Ivo Farčić, Ante Vukorepa, Marijan Pedišić i Marin Ivanović, oglasio se priopćenjem za javnost, u kojem tvrde da unatoč odluci zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva, tz. Brijunski transkript ipak nije autentičan.

Priopćenje Gotovininog odvjetničkog tima prenosimo u cijelosti: 

Suprotno tvrdnjama koje je u priopćenju izdalo  zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u ponedjeljak, tonski zapisi  nedavno otkriveni iz arhive Ureda predsjednika Tuđmana dokazuju da je transkript sa sastanka održanog 31. srpnja 1995. godine doista lažan.  Naime, u svome rješenju o odbacivanju kaznene prijave, a koje smo kao odvjetnici zaprimili danas samo Općinsko dražvno odvjetništvo konstatira da transkript neodgovara audio zapisu i to na način da su isostavljne određene rijeći ili su određene riječi krivo navedene u transkriptu kao i da je došlo do krivoga navođenje pojedinih govornika na sastanku odnosno da su govornici krivo identificirani.  Doista je krajnje iznenađujuće da Općinsko državno odvjetništvo tvrdi da su transkripti autentični kada tonski zapisi dokazuju suprotno, tj. da  su u transkriptu krivo atributirani govornici tijekom sastanka na Brijunima. Tonski zapisi pružaju i druge dokaze da je sam transkript namjerno falsificiran. Nema sumnje da je transkript koji je poslan u Haag  u ured tužiteljice zapravo  falsifikat.

«Greške» koje se mogu pronaći u transkriptu nisu rezultati pogrešaka daktilografa. Na primjer, u jednom trenutku na tonskom zapisu general Zagorec diskutira o kupnji oružja na «crnom tržištu». U transkriptu , taj dio pripisuje se generalu Gotovini, te se on navodi kao osoba koja govori o  kupnji oružja sa  crnog tržišta. Posjedujemo dokaze da je ime generala Zagorca namjerno zamijenjeno s imenom generala Gotovine u namjeri kako bi se general Gotovina prikazao kao osoba zadužena za nabavu ilegalnog oružja za Republiku Hrvatsku. Intencija onih koji su namjerno manipulirali transkriptom je diskreditiranje generala Gotovine i njegovo prikazivanje kao krijumčara oružja i kriminalca. Efekt te zavjere može se vidjeti u izdanju Večernjeg lista od 04. svibnja 2005., u članku pod nazivom "Londonu Gotovina put do IRA-e" . Ovaj članak, i članci poput njega, bazirani su na dezinformaciji koja je napravljena od strane onih koji su manipulirali Brijunskim transkriptom. Imamo namjeru te manipulatore i krivotvoritelje kazneno progoniti pred nadležnim sudom Republike Hrvatske.

 Svi svjedoci, prema nama raspoloživim informacijama, a koji su svjedočili pred sudcem Devčićem u Zagrebu posvjedočili su da Brijunski transkript nije autentičan. Tonski zapisi također su dokazali da transkript nije autentičan. General Miljavac javno je izjavio da je bio prisutan  sastanku  na Brijunima, pa ipak ni transkript ni tonski zapisi ne bilježe njegovo prisustvo na sastanku. Iznenađujuće je da Općinsko državno odvjetništvo sada tvrdi da je transkript autentičan.

Stoga, zelimo izraziti svoje zadovoljstvo što su pronađeni audio zapisi sastanka Predsjednika RH sa vojnim vrhom održanim 31. srpnja 1995. godine, i to iz razloga što će isti umnogome pomoći utvrđenju istine u predmetima koji se vode protiv optuženih hrvatskih generala Čermaka, Markača i Gotovine, pred MKS-om.

Nadalje izrazito smo zadovoljni što smo uspjeli dokazati da su MKS-u dostavljani selektirani dokumenti, a nakon što smo uspjeli pribaviti transkript za koji se tvrdilo da ne postoji pa je pronađen u «nekim pokrajnjim prostorijama Ureda Predsjednika RH»,  uspjeli smo i u nastojanju da institucije RH «pronađu» i audio zapis samoga sastanka, te očekujemo da će nam isti biti u najkraćem roku, a temeljem pravomoćne odluke Općinskoga suda u Zagrebu kao i pozitivnih zakonskih propisa RH, dostavljeni.

Također, a poradi čestih medijskih interpretacija te rečenice  pokojnoga Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana gdje on navodno kaže kako do naznačavan cijenjena novinarka Jelena Lovrić «da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu», čak i u ovome transkriptu koji nam je odlukom Vlade RH predan 21. listopada 2004. godine stoji rečenica» «Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana.» Postavlja se pitanje tko može kapitulirati, a odgovor na to pitanje daje i odgovor na pitanje na koga je Predsjednik mislio, očito samo na vojne postrojbe tzv. Republike Srpske Krajne. 

Ovo su činjenice. I nadalje ćemo ustrajati u nastojanjima dokle god ne otkrijemo počinitelja koji je manipulirao Brijunskim transkriptom, te time doveo u zabludu tužiteljstvo MKS-a, pa i sam Sud, Republiku Hrvatsku izložio neopravdanim pritiscima međunarodne zajednice, obitelj i prijatelje generala Gotovine šikaniranju, a samome generalu Gotovini prouzročio život nedostojan čovjeka u protekle četiri godine.

Pročitajte više