Gvrilović nudi radnicima PIK Vrbovec otpremnine od 3.000 kuna po godini staža

PETRINJSKI Gavrilović, kojem je Vlada odlučila prodati PIK Vrbovec, danas je u svojem konačnom prijedlogu ponudio otpremnine od 3.000 kuna po godini staža za radnike koji će programom zbrinjavanja biti proglašeni viškom.

Dopunjenim programom zbrinjavanja viška radnika, koji je socijalnim partnerima predstavljen u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo, Gavrilović se namjerava u roku tri do šest mjeseci riješiti viška radnika po principu dobrovoljnog odlaska, izdvajanjem radnika u malotrgovinu i druga društva te proglašenjem tehnološkog viška.

Od ukupno 1.383 zaposlenih u PIK-u bi nastavilo raditi između 600 i 650 radnika, 96 bi prešlo u maloprodaju, 230 u druga društva, dok bi tvrtku dobrovoljno napustilo oko 200 radnika, rekao je nakon sastanka predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Prijedlog od 3.000 kuna po godini staža Mučnjak je ocijenio korektnim. No, sindikalci i dalje traže otpremnine od 6.000 kuna po godini, a smatraju da bi razliku trebala namiriti Vlada jer su se radnici tijekom konsolidacije tvrtke odrekli dijela materijalnih prava.

Sindikat poljoprivrede i HUS, koji zastupaju radnike PIK-a, stoga su zatražili razgovor s predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju i Ministarstva poljoprivrede, a predstojnik Ureda Vitomir Begović najavio je da bi sastanak trebao biti održan do 23. prosinca.

Direktor najpoznatije hrvatske mesne tvrtke George Gavrilović istaknuo je kao glavni cilj stvaranje jake domaće mesne industrije koja će moći preživjeti na tržištu i nakon ulaska Hrvatske u EU.

"Želimo napraviti strukturu kojom će Vrbovec profitabilno poslovati", kazao je Gavrilović dodavši da će se s povećanjem proizvodnje otvoriti mogućnost ponovnog zapošljavanja radnika. Obećao je također da će Vrbovec poslovati neovisno o Gavriloviću.

Vlada je 13. studenoga prihvatila ponudu Gavrilovića, te mu prodala 5.565.716 dionica PIK-a Vrbovec, što čini 99,73 posto temeljnog kapitala Društva, po cijeni od 120.000 kuna, uz obvezu modernizacije i daljnjeg razvoja tvrtke.

Pročitajte više