HALLIBURTON OSUMNJIČEN ZA PREUVELIČAVANJE TROŠKOVA OBNOVE IRAKA

Podružnica američke naftne kompanije Halliburton, koju je nekoć vodio američki potpredsjednik Dick Cheney, sumnjiči se da je preuveličala troškove za ugovore obnove Iraka za više od 120 milijuna američkih dolara, upozorava revizija poslovanja tvrtke koju je proveo Pentagon. L

Revizija Pentagona pokazala je da je Halliburtonova podružnica "Kellogg Brown and Root (KBR)" možda sklopila nepovoljan ugovor s kuvajtskim kooperantom koji je za 61 milijun dolara preuveličao troškove uvoza nafte iz Kuvajta u Irak.

Uvoz kuvajtske nafte u Irak omogućio je podružnici ugovor o obnovi iračke naftne industrije sklopljen u ožujku s američkom vojskom.

Taj ugovor, dobiven bez natječaja, dosad je progutao oko dvije milijarde američkih dolara.

Ugovor bi trebala zamijeniti dva nova ugovora o obnovi iračkog naftnog sektora za koje će biti raspisan natječaj. Nakon nekoliko odgoda, odluka o tim ugovorima vrijednim dvije milijarde dolara očekuje se do sredine siječnja, a vojni izvori tvrde da će rezultati revizije vjerojatno biti uzeti u obzir pri razmatranju novih Halliburtonovih ponuda.

Temeljem drugog KBR-ova desetgodišnjeg ugovora, sklopljenog za pružanje logističke potpore američkoj vojsci, revizori su otkrili troškove preuveličane za 67 milijuna američkih dolara na ime opskrbe vojnih blagovaonica u regiji. Pentagon je tu ponudu odbio, rekao je jedan visoki izvor koji je želio ostati neimenovan.

"Otkrili smo određeni broj zabrinjavajućih stvari koje traže našu pozornost i o kojima smo obavijestili KBR", rekao je direktor agencije za reviziju obrambenih ugovora Pentagona (DCAA) Bill Reed.

Halliburtion je optužbe odbacio, ističući kako je "KBR postupio u skladu s ugovornim obvezama".

KBR ni u jednom slučaju nije osumnjičen za nezakonitu zaradu na štetu poreznih obveznika, no možda je propustio pobrinuti se da se njegovi kooperanti ponašaju u skladu s propisima, objašnjavaju američki dužnosnici.

Osim optužbi za preuveličavanje troškova, revizori provjeravaju i odugovlačenja pri objavi pojedinosti o cijenama, doznaje se iz vojnih izvora.

"Postoje ozbiljna pitanja koja se odnose na datume i opravdanost predloženih cijena", rekao je izvor.

Temeljem ugovora iz ožujka, tvrtka je dosad ostvarila posao vrijedan oko dvije milijarde dolara, te više od dvije milijarde dolara od ugovora o logistici temeljem kojeg pruža usluge koje se kreću od poštanskih usluga do pranja rublja za američku vojsku.

Halliburton gotovo četvrtinu profita u trećem tromjesečju ove godine duguje ugovorima o obnovi Iraka koje je američka vlada dodijelila njegovoj podružnici KBR-u. Prema rezultatima poslovanja objavljenima u listopadu, tvrtka je ostvarila 92 milijuna dolara profita. KBR je samo u Iraku zaradio 34 milijuna dolara.

Američki potpredsjednik Dick Cheney, bivši direktor Halliburtona od 1995. do 2000., osumnjičen je da je tvrtki osigurao unosne poslove, no on to oštro opovrgava, ističući kako od svojeg odlaska nema nikakva utjecaja na njezino poslovanje.

Pročitajte više