Hartmann: UNMIK blokirao hašku istragu o trgovini organima otetih Srba na Kosovu

BIVŠA glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann tvrdi da je UNMIK blokirao istragu Carle del Ponte o trgovini organima Srba otetih na Kosovu.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung ona tvrdi da je haško tužiteljstvo najozbiljnije shvatilo tvrdnje da su kosovski Albanci otimali i ubijali Srbe kako bi poslije na crnom tržištu prodavali njihove organe.

Pokušaj da se te tvrdnje istraži su opstruirali organi UNMIK-a, koji su odbijali dati informacije nužne za njen nastavak. UNMIK-ov odjel za pravosuđe, koji je započeo istragu o otetim Srbima, tvrdio je kako je ne može nastaviti, jer nema nadležnosti na teritoriju Albanije gdje su oteti Srbi navodno odvedeni i gdje ih se ubijalo.

Carla del Ponte je ipak dobila neke indicije od obitelji nestalih te je 2003. godine otišla u Albaniju. Trag je navodno vodio do jedne kuće u blizini aerodroma u Tirani, ali istražitelji u njoj nisu uspjeli pronaći nikakve materijalne dokaze. Hartmann tvrdi da pretres kuće nisu proveli haški istražitelji, nego "drugi međunarodni istražitelji".

Hartmann je u intervjuu odbacila tvrdnje da je Carla del Ponte namjerno skrivala podatke o otetim Srbima, odnosno da je čekala da ode s dužnosti kako bi o svemu tome javnost obavijestila preko knjige "Lov".

R.R.

Pročitajte više