Haški sud prihvatio prijedlog tužiteljstva o smanjenju optužnice Ratku Mladiću

RASPRAVNO vijeće Haškoga suda prihvatilo je u petak prijedlog tužiteljstva da se smanji opseg optužnice protiv Ratka Mladića zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Vijeće je prihvatilo prijedlog da se broj zločina zločina za koje je Mladić optužen smanje sa 196 na 106. Sud je objavio kako je odluka donesena "u interesu poštenog i što bržeg suđenja", javlja BBC.

"Vijeće utvrđuje da zločini koje je odabralo tužiteljstvo razumno predstavljaju točke izvorne optužnice", piše u odluci kojom je tužiteljstvo dobilo dva tjedna u kojima mora podnijeti izmijenjenu optužnicu te izmijenjen popis žrtava.

Haški sud je u listopadu odbio prijedlog tužiteljstva za razdvajanje predmeta protiv Mladića u dva dijela - jedan za Srebrenicu i drugi za višegodišnji teror Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Sudsko vijeće je odbilo taj prijedlog s obrazloženjem da takvo rješenje nije u interesu optuženog koji bi se trebao baviti dokaznim postupkom na jednom suđenju i istodobno pripremati za drugo, te da ne bi bilo efikasno i moglo bi predstavljati teret za svjedoke koji bi trebali dva puta svjedočiti.

Mladić se zbog daljnjeg pogoršanja zdravstvenoga stanja nije pojavio na posljednjem ročištu 10. studenoga na kojemu se trebao izjasniti o krivnji za pokolj 30 muslimana u selu Bišini 1995.godine.

Podsjećamo, Mladić je optužen za genocid u BiH, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za držanje pripadnika UN-a kao taoce. 16 godina je u bijegu, a uhapšen je krajem svibnja. Tijekom skrivanja u Srbiji doživio je moždani udar, a tijekom haškog pritvora operiran je i prebolio i upalu pluća.

Pročitajte više