Hrvatska lider regije? Imamo najjadnije umirovljenike od svih zemalja bivše Jugoslavije

UKOLIKO bi se gledao postotak između prosječne mirovine i prosječne plaće u zemljama bivše Jugoslavije, došlo bi se do podatka da hrvatski umirovljenici primaju najniže mirovine u regiji. Naime, u Sloveniji, Makedoniji i Srbiji umirovljenici primaju preko 60 posto prosječne plaće, dok su Hrvati sa svojim mirovinama tek na 38.92 posto od prosječne plaće. 

Hrvatska lider - odozdo  

Tako u Sloveniji prosječna neto plaća iznosi oko 869 eura, a mirovina je 530 eura. U Makedoniji je prosječna plaća 244 eura, no umirovljenici dobivaju oko 65 posto te plaće budući da su njihova primanja oko 155 eura. Inače makedonski umirovljenici primaju "nominalno" najmanju mirovinu u regiji. U Srbiji je također odnos između plaće i mirovine na 60 posto budući da umirovljenici u prosjeku primaju 239 eura.

Prostom matematikom, ukoliko bi se gledao samo odnos između prosječne plaće i mirovine, Hrvatska pripada samom dnu postjugoslavenskih zemalja, budući da hrvatska mirovina u prosjeku iznosi 276 eura, što je 38.92 posto prosječne plaće.

Odnos između plaće i mirovine veći je i u Crnoj Gori, budući da ondje umirovljenici imaju oko 40 posto prosječne plaće koja iznosi 411 eura, dok umirovljenici u prosjeku primaju 198 eura. U Republici Srpskoj odnos prosječne plaće i mirovine je 39 posto, dok je u Federaciji BiH taj odnos na 40 posto. Svi izračuni napravljeni su za siječanj ove godine.

Umirovljenici se bune, Vlada šuti

Svakako treba napomenuti kako je nedavno Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio kako su od ukupnog broja siromašnih čak 40 posto njih umirovljenici. Optužili su i premijera Sanadera kako ih je prevario budući da oštećeni zbog pogrešne metodologije izračuna potrošačkih cijena za usklađivanje mirovina. Tako su im za prošlu godinu mirovine umjesto 6,15 posto povećane samo za 5,2 posto.

Sanaderu je zaprijetilo i 250 tisuća članova Matice umirovljenika izlaskom na ulice ukoliko se prosječna mirovina ne počne usklađivati s troškovima života i prosječnom plaćom. Umirovljenici traže da se što prije ukine tzv "švicarska formula" za usklađivanje mirovina, no Vlada zasad šuti.

Vrijedi svakako spomenuti kako premijer Sanader voli reći kako je Hrvatska lider u regiji, a ukoliko pogledamo "umirovljenički semafor" ne samo da smo lideri, već čvrsto držimo fenjer.

I.Ć.
Foto: Index

Pročitajte više