Hrvatska nabavlja raketni sustav za 3.8 milijuna eura, evo detalja

Screenshot: YouTube

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu obrane za kupnju raketnog sustava RGW 90.

"Ministarstvo obrane provelo je nabavu u skladu s odredbom članka 41. stavka 1. točka 6. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine, br. 120/16. i 114/22.) kao pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje te je postignut dogovor s tvrtkom Dynamit Nobel Defence GmbH iz Savezne Republike Njemačke koja je i originalni proizvođač raketnog sustava RGW 90.

Provedbom nabave predmetnog raketnog sustava s originalnim proizvođačem postignuta je najpovoljnija jedinična cijena kroz zajedničku nabavu velike serije te je postignut skraćeni rok isporuke.

Raketni sustav RGW 90 u potpunosti zadovoljava potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske u pogledu zahtjeva za opremanjem postrojbi prijenosnim jednokratnim protuoklopnim nevođenim raketnim sustavima te ujedno predstavlja hitnu i neodgodivu mjeru što je dugoročno sigurnosno i obrambeno važno za Republiku Hrvatsku. Raketni sustav RGW 90 je u skladu s usvojenim NATO ciljevima sposobnosti", objavila je vlada.

MORH će za nabavu sustava potrošiti ukupno gotovo četiri milijuna eura, od čega 1.2 milijuna ove godine, a 2.6 milijuna 2024. godine, stoji u odluci vlade.

Kakav je to sustav?

RGW 90 ili METADOR, kalibra 90 mm, jednokratno je oružje za uništavanje oklopnih vozila i struktura. Izgleda gotovo jednako kao Armbrust, s debljom lansirnom cijevi, izvlačivom sondom (antenom) na vrhu rakete i širokim osmerokutnim zaštitnim prstenovima (amortizerima) na vrhu i kraju lansirne cijevi. 

Tipična je shema boja tamnozelena ili maslinasta cijev s tamnosivom ili crnom bojom prstenova i mehanizama za ciljanje i okidanje. Vježbovni (simulator) Matador za obuku označen je plavim, a borbeni žutim prstenom oko cijevi. Lansirna cijev od ojačanog je fiberglasa, s polimernim učvršćenjima i stiropornim amortizerima. Nekoliko manjih dijelova izrađeno je od čelika. Teleskopski ciljnik pričvršćen je na oružje preko Picantinny šine, a dostupan je i noćni ciljnik. 

Za gađanje prvo se mora odabrati vrsta učinka za bojnu glavu, pripremiti rukohvat i oslonac za rame, a zatim namjestiti ciljnik. Nakon što se nacilja, prebaci se preklopnik iz položaja sigurno na položaj paljba, nakon čega se povuče okidač, piše portal Hrvatski-vojnik.

Pogonski sustav tipičan je za raketno oružje, s kratkotrajnim potiskom i potpornim motorom koji pokreće projektil većim dijelom leta. Raketa je na kruta goriva. Proizvođači tvrde da je projektil zbog svojeg pogonskog sustava neosjetljiv na bočni vjetar, što ga čini prilično preciznim. Kao i kod Armbrusta, povratni tlak znatno se prigušuje uporabom kontramase, koja se sastoji od zdrobljenih plastičnih strugotina. To ne samo da znatno smanjuje buku, odbljesak, dim, prašinu i nečistoće koje u zrak podiže povratni udar nego operateru omogućuje i djelovanje iz prostora volumena 15 m3 koji se obično smatraju preskučenim za uporabu raketnih bacača iako je zaštita sluha još uvijek preporučljiva. 

Višenamjenska bojna glava učinkovita je i protiv bunkera i protiv lakih oklopnih vozila. Maksimalni je domet 500 metara. S posebnim upaljačem s odgođenim aktiviranjem bojna glava Matadora može u zidu probiti rupu promjera 450 mm.

Dynamit Nobel Defence ne rabi naziv Matador, nego sustav označava kao RGW90 ili Panzerfaust 90 / Pzf 90. Tvrtka ističe fiksno integrirane optičke ciljničke naprave i mogućnost instalacije dodatnih uređaja za ciljanje, kao što su laserski daljinomjeri, uređaji za noćno ciljanje ili sustav za upravljanje paljbom. Jednostavna i brza nadogradnja povećava mogućnost uspješnog prvog pogotka – posebno na većim dometima. To vrijedi za sve vremenske i dnevno-noćne uvjete. 

Drugi je važan faktor za prvi pogodak izvrsna ergonomska ravnoteža, dokazana i tijekom dvadesetogodišnje operativne uporabe. RGW90 zamišljen je da popuni jaz između protuoklopnog oružja koje se lansira s ramena i djeluje na dometima 300 do 600 metara te protuoklopnih vođenih raketnih sustava (POVRS). To je lako oružje koje ne ograničava pokretljivost, piše Hrvatski vojnik.

Pročitajte više