hrvatski crveni križ obilježio svjetski dan prve pomoći

Hrvatski Crveni križ obilježio je danas prvi put u povijesti Svjetski dan prve pomoći demonstrirajući znanja i vještine pružanja prve pomoći na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći započelo je 2000. godine na inicijativu 16 europskih društava Crvenog križa, no budući da je manifestacija prerasla europske okvire i proširila se po cijelom svijetu od ove godine obilježava se kao svjetski događaj.

Moto ovogodišnje manifestacije je "Prva pomoć - humani čin koji spašava život", a cilj je joj popularizirati prvu pomoć, približiti što većem broju ljudi i na taj način podići razinu zaštite zdravlja u zajednici, rekla je zamjenica predstojnika HCK-a dr. Vera Pleša Golubović.

Ove je godine HCK prezentirao tzv. "lanac pomoći", odnosno pružanje pomoći ozlijeđenoj osobi od prvog pristupa ozlijeđenom, poziva hitne pomoći, pa do zbrinjavanja u bolnici, rekla je Golubović, dodavši da je spašavanje uspješnije ako je djelovanje onih koji u njemu sudjeluju povezano poput karika u lancu.

HCK koji je od samog početka podržao ovu manifestaciju, obilježava danas Svjetski dan prve pomoći u više od 50 gradova u Hrvatskoj.

(Hina) mp vkn

Pročitajte više