Hrvatski Sabor raspravlja o predloženim zakonima o pravu na pristup informacijama

HRVATSKI sabor danas je 37. sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o vladinom i Librinom prijedlogu zakona o pravu na pristup informacijama.

Predloženim zakonima, Vlada je svoj uputila po hitnom postupku, a Libra u prvo čitanje, želi se svim pravnim i fizičkim osobama omogućiti da, u primjerenom roku, dobiju točnu i potpunu informaciju o radu tijela državne uprave.

Izuzetak od prava na informaciju, koje jamči i Opća deklaracija o pravu čovjeka i građanina, bile bi informacije s oznakom državne ili vojne tajne, te one čije bi objavljivanje moglo ugroziti javni red i zdravlje građana.

Budući da u Sabor nije došao predstavnik Vlade, svoj je zakonski prijedlog obrazložio Librin zastupnik Jozo Radoš.

Istaknuo je da je baš jasno uređeni balans između prava na dostupnost informacijama i izuzetak od tog prva oznaka dobro uređene države.

Zakon regulira jednakost korisnika na pristup informacijama, odgovornost institucija s javnim ovlastima da informiraju zainteresirane građane o informacijama od javnog interesa, te obvezu plasiranja točne, potpune i pravodobne informacije.

Za razliku od vladina prijedloga, Librin sadrži i odredbu po kojoj bi građanima postale dostupne i informacije o postupcima javne nabave.

Predlaže se i obveza vođenja kataloga informacija u svim tijelima državne uprave, koje bi jednom godišnje objavljivala Vlada, a predviđene su i sankcije za dužnosnike i službenike koji bi se oglušili na zahtjev za davanjem informacije.

O vladinom i Librinom zakonskom prijedlogu raspravljaju parlamentarni klubovi.

Pročitajte više