Hrvatsko izdanje "crne knjige amerike" Petera Scowena

ZAGREBAČKI nakladnik "Izvori" objavio je "Crnu knjigu Amerike" kanadskoga novinara Petera Scowena, koji je u toj knjizi nedvosmisleno ustvrdio kako je u proljeće lanjske godine bilo "već jasno da se približava sukob SADa i Iraka, koji ne sluti na dobro".

Istraživanje građe za knjigu kao i njezino pisanje, po riječima autora, teklo je vrtoglavom brzinom tijekom 12 tjedana u proljeće prošle godine.

"Ništa napisano tom brzinom ne može se nazvati povijesnom knjigom", tvrdi autor, koji svoju knjigu ocjenjuje "novinarskim radom".

Peter Scowen (r. 1959.) američki i kanadski državljanin bio je između 1993. i 1998. glavni urednik i izvjestitelj u montrealskim kulturnim tjednicima "Miror" i "Hour", a od kolovoza 2002. jedan je od urednika u kanadskom dnevniku "Toronto Star".

Scowen za svoju knjigu "Crna knjiga Amerike" (232 str.) kaže da je "zakašnjelo ispitivanje nedavne američke povijesti u svjetlu njezinih pretenzija na moralnu čistoću i nevine namjere nakon 11. rujna".

Od "Pogreške Al Shifa", "Zlodjela zvana Hirošima i Nagasaki", zatim "Od Gvatemale, Nikaragve, preko Čilea", "Štakora stjeranog u kut", "Prazne kulture" do "Najveće i najplemenitije nacije", Scowen u petnaest poglavlja analizira politiku SAD.

"Njome pokušavam čitatelje naoružati podatcima kako bi doveli u pitanje istinu o onom što se dogodilo, a koje im servira američka vlada", piše autor u uvodu knjige.

Dugo sam se trudio tragajući za smislom onoga što se dogodilo 11. rujna, kaže Scowen, dodajući kako je tada gnjev bio njegova "prva reakcija".

"Ali čak i u trenutcima gnjeva, razum se ne da ušutkati i vreba trenutak da izađe na vidjelo", piše autor, koji pokušava odgovoriti na pitanja "je li vlada Sjedinjenih Dražava svojom vanjskom politikom i ponašanjem u prošlosti ugrozila živote svojih građana i ima li doista pravo tvrditi kako je posve moralna u novom ratu protiv terorizma".

Po Scowenovim riječima, "smiješno je i pretpostaviti da američka vanjska politika nema ništa s 11. rujna".

"Ni jedna zemlja ne bi smjela popustiti pred zahtjevima terorista, ali ni jedna zemlja ne bi smjela ignorirati žalbe zbog nepravdi koje stoje u pozadini terorističkih zahtjeva jer one su ponekad vjerodostojne zamjerke mnogih razumnih ljudi", tvrdi Scowen, koji zaključno u uvodu piše kako "vlade nisu nevine samo zato što su nevini njihovi ubijeni građani".

Pročitajte više