HSP u Županji održao tribinu o pravima branitelja

POSTOJEĆI Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji doveo je braniteljsku populaciju pred zid, te Sabor treba hitno izglasati novi zakon o pravima branitelja, ocijenio je glavni tajnik HSP-a i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Vlado Jukić na večerašnjoj javnoj tribini o pravima hrvatskih branitelja održanoj u Županji u organizaciji HSP-a.

Jukić je zamjerio Vladi što u saborsku proceduru još uvijek nije poslala prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, čije je donošenje HDZ najavljivao u predizborno vrijeme, uoči parlamentarnih izbora.

U HSP-u, kako ističe Jukić, razumiju da u ovogodišnjem državnom proračunu nema novca za provođenje novog zakona o pravima hrvatskih branitelja, ali to, po njegovu mišljenju, nije razlog za nedonošenje zakona.

"Predlažemo da se do jeseni svakako donese novi zakon o pravima hrvatskih branitelja, a njegovo provođenje upravo zbog manjka proračunskog novca odgodi za sljedeću godinu", rekao je Jukić. No, izrazio je bojazan da "netko možda namjerno oteže s izradom novog zakona o pravima branitelja, s ciljem da se na jesen prijedlog zakona stavi u hitnu saborsku proceduru, čime bi se izbjegla javna rasprava, među braniteljima o nacrtu prijedloga zakona".

O prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji je izradio HSP i koji je još u vrijeme vlade Ivice Račana prošao prvo saborsko čitanje, i još uvijek je u saborskoj proceduri, branitelje okupljene u amfiteatru županjske Gimnazije upoznao je član Predsjedništva HSP-a i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Pero Kovačević.

Pročitajte više