ISIS-ovka iz Njemačke pustila bolesnu djevojčicu da umre od žeđi. Čeka suđenje

Ilustracija: EPA

ČLANICA Islamske države optužena je da je pustila djevojčicu u dobi od pet godina da umre od žeđi na suncu. Radi se o Njemici kojoj se sada u Njemačkoj sudi za ratni zločin. 

Radi se o 27-godišnjakinji identificiranoj kao Jennifer W, piše BBC. Ona i njezin suprug kupili su dijete kao kućnog roba u iračkom gradu Mosulu 2015. dok je grad okupirao  ISIS.

Bolesnu djevojčicu vezali van kuće 

Supružnici su djevojčicu vezali lancima izvan kuće kada se razboljela, a Jennifer W. nije napravila ništa da djevojčicu zaštiti, rekli su tužitelji. 

Osim optužnice za ratni zločin, Jennifer W. bit će optužena i za ubojstvo te posjedovanje oružja. Ako bude osuđena na sudu koji se bavi terorističkim predmetima u Munchenu, prijeti joj doživotna kazna zatvora.

Petogodišnja djevojčica bila je u skupini ratnih zarobljenika kada su je Jennifer W i suprug kupili. Njemački mediji pišu kako je dijete moglo biti član Jezidske manjine, čije je brojne članove zarobio ISIS na sjeveru Iraka 2014. godine. 

"Nakon što se djevojčica razboljela i pomokrila u krevet, suprug optužene ju je vezao izvan kuće kao kaznu te je pustio dijete da umre u agoniji od žeđi na velikoj vrućini", izvijestili su tužitelji u izjavi. 

"Optužena je suprugu dopustila da ti napravi i nije napravila ništa da spasi djevojčicu", dodali su. 

Jennifer W je 2014. godine otputovala u Irak gdje je postala pripadnicom ISIS-ove samoproglašene policije za moral, stoji u optužnici. 

Patrolirala ulicama Mosula teško naoružana

Njezina uloga bila je patrolirati parkovima Mosula i još jednog grada koji je zauzeo ISIS, Fallujaha, naoružana kalašnjikovom, pištoljem i prslukom punim eksploziva, izvijestili su tužitelji. 

"Njezin zadataka bio je da osigura da žene budu poslušne te da se ponašaju u skladu s odredbama o ponašanju i oblačenju koje su ISIS-ovci nametnuli.

Jennifer W. je uhitila turska policija nekoliko mjeseci nakon smrti djevojčice i to kada je pošla u ambasadu Njemačke u Ankari kako bi dobila nove dokumente. 

Izručena je Njemačkoj gdje je najprije puštena da se vrati u svoj rodni grad, budući da tužiteljstvo odmah nije imalo dokaza protiv nje. Ipak, policija ju je uhitila u lipnju kada je pokušala pobjeći u Siriju. Od tada je u pritvoru, a za njezino suđenje još uvijek nije određen datum. 
 

Pročitajte više