Istraživanje: Ljudi koji piju kavu imaju smanjen rizik od prerane smrti?

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

ČINI se da ljudi koji piju kavu imaju manji rizik od prerane smrti, sugerira studija, a prenosi Guardian. Ljudi koji piju kavu, sa šećerom ili bez, imaju manji rizik od rane smrti, iako stručnjaci upozoravaju da ključ nije samo u kavi. Naime, rezultati mogu biti posljedica toga što su ljudi koji piju kavu generalno imućniji.

Prethodne studije su sugerirale da bi napitak mogao biti koristan za zdravlje, a pijenje kave povezano je s manjim rizikom od stanja u rasponu od kronične bolesti jetre do određenih karcinoma, pa čak i demencije. 

Sada su istraživači u Kini otkrili da su ljudi koji su svaki dan pili umjerenu količinu kave, bez obzira je li zaslađena šećerom ili ne, imali manji rizik od smrti u razdoblju od sedam godina od onih koji to nisu činili. Rezultati su slični i za instant i za mljevenu i za kavu bez kofeina. 

Korišteni podaci više od 171 tisuće ljudi

Studija, objavljena u Annals of Internal Medicineu, temelji se na podacima od više od 171 tisuće sudionika. Prikupljene su genetske, životne i zdravstvene informacije od više od 500 tisuća ljudi od početka 2006., uključujući pojedinosti o sudionicima navike ispijanja kave.

Tim znanstvenika je koristio podatke iz osmrtnica kako bi pratio sudionike u srednjem razdoblju od sedam godina od 2009., tijekom kojeg je umrlo 3177 ljudi.

Nakon što je uzeo u obzir čimbenike uključujući dob, spol, etničku pripadnost, obrazovnu razinu, pušenje cigareta, količinu tjelesne aktivnosti, indeks tjelesne mase i prehranu, tim je otkrio da su ljudi koji su konzumirali nezaslađenu kavu, u usporedbi s onima koji nisu pili napitak, imali najmanji rizik od smrti.

Najveće smanjenje, 29% manji rizik od smrti, zabilježeno je kod onih koji su pili između 2.5 i 4.5 šalica dnevno. Smanjenje rizika od smrti također je vidljivo za kavu zaslađenu šećerom, barem za one koji piju između 1.5 i 3.5 šalice dnevno. Trend je bio manje jasan za ljude koji su koristili umjetne zaslađivače.

"Nalazi intrigantni, ali nisu jasni"

Međutim, studija je ispitala sudionike o ispijanju kave i drugim navikama samo jednom te se oslanjala na samoizvještavanje.  Naveed Sattar, profesor metaboličke medicine na Sveučilištu u Glasgowu koji nije bio uključen u rad, upozorio je da nalazi, iako intrigantni, nisu jasni.

"Promatračka priroda ove nove studije znači da su ovi zaključci daleko od konačnih. To je zato što su ljudi koji piju kavu općenito imućniji i imaju zdraviji život od onih koji ne piju kavu, a ja i dalje nisam uvjeren mogu li se ti čimbenici prevladati u promatračkim studijama", rekao je. Profesor Sattar je dodao da genetski dokazi ne povezuju kavu s nekim važnim zdravstvenim dobrobitima.

"Preporučio bih ljudima da se drže kave ili čaja, po mogućnosti bez šećera, čemu se većina ljudi može prilagoditi, i pokušaju učiniti sve druge stvari za koje znamo da vas održavaju zdravim – više se kretati, jesti i bolje spavati", rekao je. 

Dr. Christina Wee, zamjenica urednika časopisa, složila se da nalazi nisu konačni. No, dodala je, čini se da ispijanje kave, bilo nezaslađene ili sa skromnom količinom šećera, vjerojatno nije štetno za većinu ljudi.

Pročitajte više