Istražni zahtjev protiv Duška Olivarija zbog slijetanja autobusa u Karlovcu

OPĆINSKO Državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je Županijskom sudu u Karlovcu istražni zahtjev protiv Duška Olivarija zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, a 20-ak ih je ozlijeđeno.

Radi se o prometnoj nesreći koja se dogodila u Karlovcu, prije točno tjedan dana. Do nesreće je došlo tijekom noći s četvrtka na petak oko 3 sata ujutro kada se autobus splitskih registarskih oznaka koji je prometovao na relaciji Beograd - Split prevrnuo u zavoju. Autobus je nakon slijetanja sa ceste pao na krov te je toliko uništen da je potpuno spljošten. Spojili su se krov i donji dio autobusa tako da je "nestao" prostor gdje se inače nalaze prozori vozila.

Općinsko Državno odvjetništvo u Karlovcu priopćilo je kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni D. O. 10. kolovoza 2007. upravljao autobusom autocestom A1 iz smjera Zagreba u smjeru Karlovca te je dolaskom na odvojak izlaza Karlovac, protivno čl. 51. st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a unatoč tome što je na tom dijelu kolnika brzina vožnje ograničena na 40 km/h, vozio prevelikom brzinom koja je svakako prelazila 100 km/h. Zbog navedenog, osumnjičenik nije uspio svladati desni zavoj već je lijevim kotačima autobusa sišao s kolnika, udario u zaštitnu ogradu koju je probio te je došlo do prevrtanja autobusa pri čemu su dvije putnice u autobusu smrtno stradale na mjestu nesreće dok je 12 putnika zadobilo teške tjelesne ozljede.

ŽDO je predložilo da se prema osumnjičeniku primjeni mjera opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom "D" kategorije, a cijeneći činjenicu kako je osumnjičeni ovo kazneno djelo počinio kao profesionalni vozač, i kako je do nesreće došlo uslijed njegovog bezobzirnog ponašanja i kako je djelo rezultiralo naglašeno teškim posljedicama.

Duško Olivari dan nakon nesreće u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju priznao je krivnju.

"Kasno sam uočio skretanje za naplatne kućice, i jednostavno sam ušao u zavoj prebrzo. Prvo sam udario u branik između trakova, a od udarca se autobus zatim prevrnuo. Virujte mi, više bi volio da sam ja izgubio glavu nego da mi se dogodilo to što se dogodilo. Moga bi sad govorit da sam bio umoran, da su mi svitla automobila koji me je preticao s desne strane odvukla pažnju, moga bi nabrojat sto razloga zbog čega je došlo do nesreće, ali uzrok je jednostavan: vozio sam 103 kilometra na sat, a dopušteno je 40. Kriv sam, i gotovo" - rekao je potreseni Olivari.

A.H.
FOTO: AFP

Pročitajte više