Jadranka Reihl Kir razočarana suđenjem Gudelju, objava presude u ponedjeljak

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Osijeku iznošenjem završnih riječi obrane i optužbe okončano je suđenje Antunu Gudelju optuženom za ubojstvo Josipa Reihla Kira.

"Da je Josip Reihl Kir bio živ, napada na Tenju ne bi bilo"

Glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac za Index je rekao da će Sudsko vijeće svoju odluku u postupku objaviti u ponedjeljak u 13 sati.

Pravni zastupnik Jadranke Reihl Kir, odvjetnik Slobodan Budak, za Index je rekao da je u završnoj riječi ponovio teze kako za zadovoljenje pravde u slučaju ubojstava triju osoba 1. srpnja 1991. nije dovoljno kažnjavanje direktnog izvršitelja ubojstva, već i osoba za koje su pojedini svjedoci rekli da stoje iza naručivanja tog zločina.

Ističe da njegova klijentica, supruga pokojnog Reihla Kira, bez obzira na odluku sudskog vijeća neće odustati od namjere da nadležna državna tijela što podrobnije upozna s izjavama svjedoka koji su tvrdili da je ubojstvo njenog supruga bilo naručeno. Također će i dalje inzistirati da naručitelji budu otkriveni i kažnjeni.

Jadranka Reihl Kir: Razočarana sam!

Jadranka Reihl Kir za Index je rekla da ju je nakon završne riječi njenog odvjetnika predsjedavajući sudac upitao je li zadovoljna tijekom sudskog postupka. Odgovorila je da se slaže sa svime što je odvjetnik Budak iznio u završnoj riječi te dodala da nije zadovoljna time što je sud selektivno prihvaćao svjedoke.

Podsjetila je da su odbijeni svjedoci koji us čak i javno govorili da je ubojstvo njenog supruga bilo planirano i naručeno te podsjetila da je među njima i bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac i nekadašnji državni dužnosnik Slavko Degoricija. Degoricija je, dodala je, tri dana prije ubojstva svakodnevno komunicirao s njenim suprugom upozoravajući ga da se planira njegovo ubojstvo te da se mora povući u Zagreb.

Također se požalila da sud nije prihvatio dnevnik Nevenke Mesić u kojem se točno navodi zbog čega je Josip Reihl Kir na pregovore u Tenju išao privatnim automobilom jednog od sudionika pregovora, a ne službenim policijskim vozilom. Također nisu uzeti u obzir navodi o postavljanju kontrolnog punkta na kojem je Reihl Kir ubijen, a koji je prema nekim izjavama i dokazima bio postavljen samo privremeno i to samo zato da bi na njemu bio likvidiran njen suprug.

Zamjerila je i što sud nije uvažio snimku načinjenu 7. lipnja 1998. godine na kojoj jedan od sudionika tragičnog događaja, Mirko Tubić koji je pokolj spletom okolnosti preživio, svjedočio o tom događaju. Istakla je da joj sudac na to nije ništa odgovorio.

"Razočarana sam. Očekivala sam da će Državno odvjetništvo, koje nije ništa napravilo u posljednjih 17 godina, barem tijekom proteklih godinu koliko je trajao proces, proširiti optužnicu protiv nalogodavaca. Sada nam preostaje čekati ponedjeljak i objavu presude, a nakon toga ćemo vidjeti što dalje", zaključila je Jadranka Reihl Kir. 

Nesretni slučaj

Protiv Antuna Gudelja vodio se ponovljeni postupak po optužnici da je 1. srpnja 1991. na kontrolnoj točki na prometnici Osijek - Tenja, hicima iz automatske puške usmrtio tadašnjeg načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira.

Gudelj se tijekom suđenja branio da je Reihl Kira ubio slučajno, odnosno da je na automobil u kojem se s Reihl Kirom nalazio i Goran Zobundžija te predstavnici lokalne vlasti iz Tenje, Milan Knežević i Mirko Tubić, pucao motiviran lažnom informacijom da mu je u Tenji stradala obitelj. Za smrt Reihla Kira je rekao da je to bio nesretan slučaj.

R.I.
Foto: Slobodna Europa

Pročitajte više