Johnson obećao ubrzanje pregovora o Brexitu, oporba i dalje ogorčena

Foto: EPA

BORIS Johnson obećao je da će britanska vlada nastojati postići dogovor s EU-om prije isteka roka za Brexit. 

Britanski pregovarači sastajat će sa svojim kolegama iz EU dvaput tjedno tijekom idućih mjesec dana, a 17. i 18. listopada sudjelovat će na zajedničkom summitu koji se pak smatra presudnim kada su u pitanju pregovori, javlja BBC

Johnsonovo obećanje uslijedilo je nakon bijesa koji je kod oporbenih zastupnika i protivnika Brexita općenito izazvala njegova odluka o suspenziji parlamenta. 

Izjave britanskih i EU dužnosnika

EU je izjavio da od Britanaca očekuje konkretne prijedloge. 

Glasnogovornik Europske komisije izjavio je da njezina vrata ostaju otvorena i rekao da je voljna raditi 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, kako bi se uspješno završio dug proces izlaska Velike Britanije iz EU-a. 

Johnson je izjavio da su ga izjave iz EU-a ohrabrile, no da je isto tako "vrijeme za obje strane da pojačaju tempo", kao i to da je primijetio "voljnost europskih čelnika da razgovaraju o mogućoj alternativi nedemokratskom backstopu".

Backstop, koji za cilj ima spriječiti uspostavljanje teške granice na irskom otoku nakon Brexita, najvjerojatnije će biti središnja točka pregovora Britanije i EU-a u idućih mjesec dana. 

Britanska vlada potvrdila je da dogovora o Brexitu neće biti ako odluka o backstopu ne bude povučena, no da je svejedno "voljna pregovarati unatoč suprotnim stajalištima u odnosu na EU". 

Premijer Johnson je rekao da, iako bi preferirao Brexit s dogovorom, Velika Britanija izlazi iz EU-a 31. listopada neovisno o rezultatima pregovora. 

Planovi zastupnika u parlamentu o sprječavanju Brexita bez dogovora  

Bivši britanski ministar pravosuđa David Gauke izjavio je za BBC da će zastupnici u britanskom parlamentu idući tjedan imati svoju jedinu priliku spriječiti Brexit bez dogovora. 

Također je rekao da britanski građani ne žele izlazak iz EU-a bez dogovora, unatoč činjenici da su šanse za takav scenarij sada bitno smanjene. 

Vođa laburista Jeremy Corbyn obećao je da će se suprotstaviti Johnsonu u onome što je opisao kao "pljačku britanske demokracije", kao i mogućnost pokretanja glasanja o nepovjerenju usmjerenom protiv britanskog premijera. 

U idućih nekoliko dana znat će se jesu li zastupnici zaista sposobni poduzeti konkretne mjere kada je riječ o sprječavanju Brexita bez dogovora, uzimajući u obzir da su neki od njih bivši britanski ministri, kao i to da je glavni razlog Johnsonovog izbora na mjesto premijera bilo njegovo obećanje o napuštanju EU-a 31. listopada pod svaku cijenu. 

Urednik BBC Newsnighta Nick Watt izjavio je da skupina zastupnika planira izvesti radikalan potez kako bi se promijenio britanski zakon i spriječio Brexit bez dogovora. 

To bi pak uključivalo hitnu debatu u utorak i glasanje kojim bi se promijenile točke dnevnog reda u Zastupničkom domu predviđene za srijedu. 

Jedna mogućnost je dodati amandman u odluku o povlačenju iz EU-a kojim bi izlazak bez dogovora bio onemogućen, iako je vremena za to malo, a vrlo je vjerojatno da će pobornici Brexita koristiti svoj utjecaj u Domu lordova kao taktiku odgađanja. 

Što su izjavili predstavnici drugih stranaka? 

Oporbene stranke dale su zajedničku izjavu kojom osuđuju nedemokratske poteze premijera i hitno traže povlačenje odluke o suspenziji parlamenta. 

"Jedini razlog za suspenziju parlamenta od strane premijera je sprječavanje zastupnika da izbore Brexit s dogovorom. Ovo će biti najdulja prorogacija u novijoj povijesti i dolazi u kritično vrijeme za našu zemlju", stoji u zajedničkoj izjavi laburista, škotskih nacionalista, liberalnih demokrata, stranke Plaid Cymru, Samostalne skupine za promjenu i Zelenih. 

Čelnica ulsterskih unionista Arlene Foster je pak dala podršku britanskom premijeru u njegovoj odluci. 

Ostale reakcije   

Svoje protivljenje Johnsonovoj odluci izrazili su i neki konzervativci, poput lorda Younga koji je podnio ostavku na svoje mjesto u vladi. 

Ministar zadužen za Zastupnički dom Jacob Rees-Mogg izjavio je da je aktualna sjednica parlamenta jedna od najduljih u proteklih 400 godina te da bi ionako došlo do njegove suspenzije najesen. 

Međutim, direktorica udruge Hansard Society Ruth Fox izjavila je da će najavljeno odgađanje rada parlamenta biti znatno duže nego što je uobičajeno. 

U Škotskoj će se pak ispravnost odluke o suspenziji danas preispitati na sudu.

Najavljena suspenzija parlamenta izazvala je brojne prosvjede diljem Velike Britanije, a online peticiju protiv suspenzije parlamenta potpisalo je preko 1,5 milijuna ljudi.  

 

 

 

Pročitajte više