Josipović za Reuters: Zapadni Balkan je okrenuo leđa ratovima

"DOGODILE su se važne promjene. Bilo je nekoliko inicijativa za zatopljavanje odnosa. Uostalom, to i jest prioritet moje politike", kazao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Reuters dan uoči potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji između Hrvatske i Srbije. Josipović je dodao kako se radi o sporazumu koji je važan znak normalizacije i dobre perspektive u budućnosti.

"Zemlje zapadnog Balkana okreću leđa ratovima iz 90-ih godina te su počele stvarno obnavljati svoje veze", istaknuo je Josipović. No, regija se i dalje mora boriti s problemima poput pomirenja, ponovne uspostave povjerenja i trgovine, povratka izbjeglica, zaštite manjina i neriješenih graničnih pitanja.

Reuters piše i kako Hrvatska dobro napreduje prema Europskoj uniji čija bi članica mogla postati 2012. godine. U tom smislu Josipović je prokomentirao reforme pravosuđa i javne uprave u Hrvatskoj: "Reforme se ne mogu izvesti jednim potezom. Radi se o jednom procesu i Europska unija očekuje napredak u tom procesu", kazao je.

Razgovor je zaključio optimističnim stavom o tome kako vjeruje da bi Hrvatska mogla do kraja ove ili početkom iduće godine zaključiti pregovore.

Pročitajte više