KORONAVIRUS

Kako radi Klaićeva otkad je zaraženi koronavirusom došao u nju? Imamo detalje

Foto: FAH

KLINIKA za dječje bolesti u Klaićevoj danas je održala sastanak bolničkog kriznog stožera i donijela odluke o daljnjem radu u bolnici, nakon što je Index jučer prvi pisao o slučaju zaraženog koronavirusom koji je prije dva dana, iako je trebao biti u samoizolaciji, došao u Klaićevu s djetetom na vađenje krvi.

>>Čovjek zaražen koronavirusom trebao biti u izolaciji, došao u Klaićevu s djetetom

Naime, dotičnom je u srijedu popodne potvrđeno da je zaražen koronavirusom, a istog je dana, iako je trebao biti u izolaciji zbog sumnje na koronavirus, u jutarnjim satima bio u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje je doveo dijete na vađenje krvi.

>>Pitali smo Beroša i HZJZ što će biti sa zaraženim koronom koji je došao u Klaićevu

Ravnatelj Klaićeve dr. Goran Roić Indexu je dostavio upute kako će se sad odvijati rad u bolnici.

Ograničavaju se pregledi

Praćenjem epidemiološke situacije poduzimaju se, navodi, sljedeće mjere: Odgađaju se svi hladni prijemi; u bolnicu se primaju samo bolesnici čije odgađanje dijagnostičko-terapijskih postupaka ili hospitalizacije može dovesti do ugroze ili pogoršanja zdravstvenog stanja.

Ograničit će preglede i pretrage u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti na one koji su nužni.

Svi djelatnici koji rade u prostoru Hitne službe, Laboratorija i prostoru trijaže moraju nositi zaštitne kirurške maske cijelo vrijeme i rukavice u kontaktu s pacijentom.

Zabranjuju se svi javni skupovi i okupljanja unutar Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Postupak u slučaju da u Klaićevu dođe netko s koronavirusom

Potrebno je, navodi, otkazati sve sastanke predstavnika tvrtki i dobavljača u Klinici (sve razmjene informacija obaviti telefonom i e-mailom).

Svi djelatnici koji se vraćaju iz inozemstva u RH dužni su, navodi, javiti se nadležnom liječniku te nadležnom epidemiologu i ostati u samoizolaciji kroz 14 dana po procjeni epidemiologa.

Rukovoditelji ustrojbenih jedinica moraju redovito dostavljati popis zaposlenika u samoizolaciji.

Izdaje se naputak Klinici za pedijatriju i OHBP da izda raspored dežurnih specijalista pedijatara i medicinskih sestara koji će doći u službu (po pozivu) ako se pojavi bolesnik sa sumnjom na infekciju i koji će zbrinjavati hospitalizirane bolesnike te druge bolesnike u OHBP.

Kako radi laboratorij

Uprava u određenom trenutku i prema potrebi može, navodi, donijeti odluku o unutarnjoj preraspodjeli kadrova u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Zabranjuje se odlazak djelatnika na službena putovanja izvan zemlje, a preporučuje se ne odlaziti niti na privatna putovanja u inozemstvo.

Odvojen je ulaz za hitne bolesnike koji ulaze isključivo na ulaz za Hitni prijem, a kronični (ne akutni) bolesnici ulaze na glavni ulaz (postoje obavijesti).

"Laboratorij nakon izvida nadležne epidemiološke službe i temeljite višestruke dezinfekcije prostora radi redovito za pacijente na koje se ne odnose gornja ograničenja ", rekao nam je Roić.

Pročitajte više