Katastrofalan potres na sjeveru Alžira

U SNAŽNOME potresu jačine 6,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici koji je u srijedu navečer pogodio područje oko glavnog alžirskog grada poginulo je najmanje 800 osoba, a ozlijeđeno ih je više od 4.600, izvijestilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Spasioci strahuju da su pod ruševinama ostale zatrpane cijele obitelji budući su neke zgrade srušene do temelja. Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je kako bi broj žrtava mogao biti još veći, jer spasioci neprestano iz ruševina izvlače nova tijela.

Najviše žrtava potresa zabilježeno je nedaleko od grada Thenie, gdje je, 75 km istočno od Alžira i 10 km ispod površine zemlje, bio epicentar potresa. Potres se dogodio u srijedu oko 19.45 minuta. U nekim dijelovima grada odmah je nestalo električne energije, a nakon prvog najjačeg udara, u predstojećih nekoliko sati uslijedilo ih je još oko deset novih podrhtavanja tla.

Ministar unutrašnjih poslova Nuredine Yazid Zerhouni posjetio je najteže pogođene gradove Theniju i Boumerdes, pozvavši davatelje krvi da se odazovu pozivu lokalnih bolnica. U gradu Baghliji teško je oštećena zgrada bolnice.

Prema izvješću američkog Nacionalnog instituta za informiranje o potresima koji bilježi jačine potresa diljem svijeta, ovaj je bio magnitude 6,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Glasnogovornik Instituta Butch Kinerney izjavio je da potres spomenute magnitude može prouzročiti "veliku štetu i ljudske žrtve".

Prema izjavama svjedoka tlo se micalo, a ljudi su skakali iz svojih stanova, pa je i tako poginulo dosta ljudi.

Šokirani stanovnici alžirskog grada Rouibe tijekom noći traže bližnje u ruševinama kuća koje je razrušio jak potres.

"Ovo je katastrofa. Nikad u životu nisam vidio nesreću takvih razmjera. Sve je srušeno", rekao je Yazid Khelfaoui, koji je u potresu izgubio majku.

Industrijski grad Rouiba, smješten 30-ak kilometara istočno od grada Alžira nalazi se u blizini epicentra.

"Zgrade i stambeni blokovi srušeni su poput kule od karata", javio je Reutersov izvjestitelj s mjesta događaja.

Ruševine su posvuda. Alžirska televizija prikazala je brojna tijela prekrivena plahtama koja leže u blizini bolnice.

1980. godine u Alžiru je bio potres magnitude 7,7 po Richteru. Tada je poginulo 120.000 ljudi.

Najjači potresi u Alžiru u posljednjih pedesetak godina:

- 9. i 16. rujna 1954. godine: 1.400 poginulih, 14.000 ozlijeđenih i 300.000 osoba bez krova nad glavama posljedice su dvaju potresa koji su u razdoblju od samo tjedan dana pogodili Orleansville. Grad je srušen a nakon obnove dobio je i novo ime - El-Asnam.

- 10. listopada 1980. godine: El-Asnam ponovno je pogodio jaki potres u kojem je živote izgubilo 3.000 osoba, 8.000 ih je ozlijeđeno, a 400.000 osoba ostalo je bez domova. Grad je ponovno izgrađen na drugom mjestu i dobio ponovno i novo ime - Chlef, prema obližnjoj rijeci.


- 29. listopada 1989. godine: Potres jačine 6 stupnjeva po Richteru pogodio je područje Tipaza, zapadno od Alžira a u njemu je živote izgubilo tridesetak osoba, više od 400 ih je ozlijeđeno a 50.000 osoba ostalo je bez svojih domova.

- 18. kolovoza 1994. godine: U potresu jačine 5,6 stupnjeva po Richteru u području Mascare, na zapadu Alžira poginule su 172 osobe.

- 22. prosinca 1999. godine: U potresu jačine 5,8 stupnjeva po Richteru u području Ain Temouchent poginulo je 28 osoba a 175 ih je ozlijeđeno.

Grad Alžir bio je potpuno uništen u potresu 1715. godine, kada je poginulo oko 20.000 osoba.

Pročitajte više