Koalicija HIP/HB na izborima očekuje od 12 do 17 zastupnika

Koalicija HIP/HB vjeruje da će biti iznenađenje na predstojećim izborima, na kojima očekuje od 12 do 17 saborskih zastupnika, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HIPa Miroslav Tuđman.

Nakon predstavljanja kandidata koalicije za 7. izbornu jedinicu, koje je nositelj, Tuđman je kazao kako su mediji pogrešno 'projektirali' da će najjače stranke na izborima dobiti što žele.

Vjeruje da će koalicija HIP/HB nakon izbora određivati budućnost parlamentarne većine i politiku nove vlasti, ističući kako je, osim promjene vlasti, nužno mijenjati i politiku.

Kao uvjet koji će postaviti strankama desnice za eventualno sudjelovanje u novoj vlasti i Vladi naveo je jasnu definiranu zaštitu nacionalnih interesa i razvojne ciljeve.

HIP i HB pritom ne polaze od personalnih rješenja već drže da bi svaka stranka koja participira u vlasti trebala biti odgovorna za određene resore i držati određena ministarstva, rekao je Tuđman.

"Ako se ti uvjeti zadovolje nema razloga ne koalirati s HDZ-om i drugim strankama desnice", dodao je.

Tuđman smatra da su izbori 23. studenoga slični prvim višestranačkim izborima 1990., "jer se i tada odlučivalo jesmo li za Hrvatsku ili Jugoslaviju".

Kandidati HIP-a i HB-a za 7. izbornu jedinicu, koje predvodi član Predsjedništva HIP-a Dario Vukić, kao glavne odrednice svoga programa naveli su ulaganje u ljudski kapital i radnu sposobnost kao temelje ekonomskog razvoja, aktivnu politiku zapošljavanja, ulaganje u slobodne trgovinske zone.

(Hina) tr az

Pročitajte više