KORONAVIRUS

Koronavirus će liječiti plazmom onih koji su se oporavili

Foto: 123.rf

LIJEČNICI u Velikoj Britaniji će koristiti krv oporavljenih od koronavirusa za liječenje zaraženih. Pozivaju ljude koji su ozdravili od covida-19 da doniraju krv koja bi se koristila u pokusnoj terapiji, javlja BBC.

Nadaju se da će antitijela oporavljenih pomoći u uklanjanju virusa kod bolesnih. U SAD-u su već počeli s proučavanjem ove metode u više od 1500 bolnica diljem zemlje. 

Kad osoba ima covid-19, njezin imunološki sustav reagira stvarajući antitijela koja napadaju virus i tako se brani od infekcije. S vremenom se antitijela nakupljaju i mogu se naći u plazmi. 

"Zavod Nacionalne zdravstvene službe za transfuzijsku medicinu priprema se za prikupljanje plazme od ljudi koji su se opravili od covida-19. Pretpostavljamo da će se ovo inicijalno koristiti u ispitivanjima kao mogući lijek za covid-19", rekla je glasnogovornica.

"Ako bude u potpunosti odobreno, radit će se ispitivanja može li plazma rekonvalescenata ubrzati oporavak pacijenta zaraženog covidom-19 i njegove izglede za preživljavanje", navodi Zavod za transfuzijsku medicinu.

"Blisko surađujemo s vladom i svim nadležnim tijelima kako bismo dobili potrebna odobrenja što je prije moguće."

U Velikoj Britaniji trenutno je zabilježeno preko 120 tisuća slučajeva zaraženih koronavirusom, dok je umrlo 16.060 ljudi. 

Slična istraživanja provode se i u Srbiji

"U Institutu za transfuziju krvi Srbije, gdje je jedna osoba već donirala krvnu plazmu, ima još izliječenih pacijenata koji su spremni učiniti isto i dati je osobama koje su oboljele od koronavirusa", izjavila je šefica ove ustanove Vesna Mijucić.

"Osoba koja je zaražena stvara antitijela, čime se brani od infekcije. Kada ozdravi, ta antitijela, koja su joj pomogla da se izliječi, uzimaju uz pomoć separatora krvnih ćelija i takva plazma se daje zaraženom kao pomoć u liječenju", pojasnila je Mijucić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više