Kosor potpisala ugovore o osnivanju savjetovališta za obitelj i za projekte pomoći osobama s invaliditetom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor danas je s predstavnicima Valpova, Donjeg Miholjca, Virovitice, Belog Manastira, Belišća, Novske, Đurđevca, Slatine i Vukovara potpisala ugovore u vrijednosti od milijun i 434 tisuće kuna o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. L

Kosor je rekla da je to tek prvi korak, početak rješavanja problema pristupačnosti građevinama osobama s invaliditetom. Projekt će se nastaviti iduće godine i proširiti na druge gradove, rekla je Kosor. Riječ je o ostvarenju Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom 2003.-2006.

Predsjednik Udruge stopostotnih HRVI prve skupine Domovinskog rata Đuro Glogoški i predsjednik Udruge zajednica saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš rekli su kako su invalidne osobe na temelju ankete same odabrale objekte koje prioritetno treba učiniti pristupačnima. Gradovi koji su odabrani prvi su dostavili projekte.

U Vukovaru će osobama s invaliditetom biti pristupni Dom zdravlja i Policijska postaja, te još nekoliko manjih objekata.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor danas je s predstavnicima županija, gradova i centara za socijalnu skrb Vinkovaca, Šibenika, Siska i Karlovca potpisala ugovore o osnivanju Savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj.

Vrijednost tih ugovora je 880.000 kuna, odnosno svaki od tih četiri grada dobilo je od Ministarstva za osnivanje savjetovališta po 220.000 kuna. Takva savjetovališta već su osnovana u Splitu i Dubrovniku.

Savjetovališta će raditi na osnaživanju obitelji, i biti će jamstvo da će se u Hrvatskoj poticati i promicati zdrave obitelji, istaknula je Kosor. Najavila je proširenje mreže takvih savjetovališta po cijeloj Hrvatskoj kako bi bila mjesta za promicanje pravih obiteljskih vrijednosti te za rješavanje svih problema s kojima se obitelj susreće. Problemi obitelji su poglavito narkomanija, jer je u Hrvatskoj broj ovisnika dosegao 18.500, te bolesna i invalidna djeca, rekla je Kosor.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više