Vlada ukida jamčevinu

Foto: Hina

NA SJEDNICI Vlade ministar pravosuđa Ante Šprlje predložio je da se ukine novčano jamstvo kao zamjena za istražni zatvor u slučajevima koji mogu rezultirati visokom zatvorskom kaznom.

Ministar objašnjava novi zakon nakon sjednice.

"Mi smo predani kao vlada da podižemo standarde, ovo je jedan paket zakona koji je u tom smjeru", počeo je izlaganje na sjednici vlade Ante Šprlje.

"Predlažu se izmjene zakona, izmjena zakona o Uskoku te prestanak važenja zakona o oduzimanju imovinske koristi", rekao je Šprlje dodavši da je dobar dio izmjena nastao zbog usklađenosti domaćeg kaznenog zakona sa pravnom stečevinom Europske unije.

"Međutim, nismo stali samo na tome. Predlaže se izmjena u institutu jamstava na način da bi se istražni zatvor mogao ukinuti i zamijeniti jamstvom samo u slučaju zbog toga što je osoba za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo u bijegu ili osobite okolnosti upućuju da će pobjeći. Stav je ministarstva kako bi institut jamstva, kao mjera osiguranja nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku, svakako trebalo regulirati znatno restriktivnije u odnosu na postojeće odredbe. Stoga se predlaže rješenje da institut jamstva ne može zamijeniti istražni zatvor u slučajima koluzijske opasnosti kod utjecaja na svjedoke i uništavanja dokaza, kod opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i opasnosti od uznemiravanja javnosti, kod kaznenih djela za koje je moguće izreći dugotrajan zatvor, a okolnosti kaznenog djela su posebno teške", rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje i nastavio govoriti o prijedlogu da se ubrza rad policije.

Bandić rekorder, ni Sanader ne zaostaje puno


Riječ je o nizu prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku čiji nacrt već postoji na stranicama vlade.

"U prvom redu valja istaknuti kako se predlažu izmjene u institutu jamstva kao mjeri procesne prisile (članak 102. stavak 1. ZKP/08) kojima se mogućnost primjene jamstva ograničava samo na situaciju kada je istražni zatvor protiv okrivljenika određen temeljem članka 123. stavka 1. točke 1. (opasnost od bijega) ZKP/08. Dakle, izmjenama se isključuje mogućnost primjene jamstva kao zamjene za istražni zatvor koji je određen zbog koluzijske opasnosti (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08) i iteracijske opasnosti (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP/08). Navedena izmjena rezultat je pravnih stajališta koja je Ustavni sud Republike Hrvatske (USRH) izrazio u svojoj odluci br. U-III-1451/2015 od 9. travnja 2015., iz kojih jasno slijedi zaključak da jamstvo više nije učinkovita mjera kojom bi se mogla ostvariti ista svrha kao i istražnim zatvorom koji je određen zbog postojanja koluzijske i iteracijske opasnosti, i da bi ga u tom dijelu valjalo ukinuti", stoji u nacrtu u dijelu koji se tiče ove izmjene.

Posljednjih godina u Hrvatskoj su zabilježene neke prilično visoke jamčevine kojima su osumnjičenici zamijenili istražni zatvor.

Apsolutni rekorder je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je krajem 2014. priložio jamčevinu od 15 milijuna kuna.

Pri tome ne treba zaboraviti niti da je Bandić nudio jamčevinu od čak 22,5 milijuna kuna, ali sud je odlučio da je 15 ipak dovoljno.

Rekord za najveću hrvatsku jamčevinu do sada je držao Ivo Sanader s 12,5 milijuna kuna. U samom vrhu su i varaždinski poduzetnik Davor Patafta s 12 milijuna kuna.

Šprlje održao konferenciju

Povodom izmjena Kaznenog zakona Šprlje je sazvao konferenciju.

"Jedna od novina je redefiniranje instituta jamstva. Više se neče moći primijeniti kad bude postojala opasnost utjecaja na svjedoke ili ponavljanja kaznenog djela", među ostalim je rekao Šprlje.

"Osobe koje su uplatile jamčevinu, oni ostaju u takvom statusu, neće se vraćati u istražni zatvor. Osim ako ne bude kršenja jamstva", rekao je Šprlje na upit hoće li se zakon odnositi na one koji su već uplatili visoke jamčevine.

DOKUMENT Vlada ukida jamčevinu by Index.hr on Scribd

Pročitajte više