KRONOLOGIJA Kako su studenti i mediji u samo jednom danu natjerali vladu na promjene

Foto: Facebook/Index

JUČERAŠNJI dan obilježio je bunt studenata koji su ustali protiv vladine odluke da im se snize primanja oslobođena od plaćanja poreza na dohodak.

Pod velikim pritiskom medija i javnosti, studentsku pobunu na društvenim mrežama, koja se vrlo lako mogla preliti i na ulice te okupiti i šire društvene slojeve od samih studenata i učenika, vladajući su ugasili u samo nekoliko sati. Pod opravdanjem "šuma u komunikaciji" novouvedena pravila su protumačili kao da zapravo izlaze u susret studentima, a u službenom odgovoru porezne uprave tiho su najavili - promijenit ćemo postojeći pravilnik.

Donosimo vam kronologiju vladinog poreznog udara za studente i bunta koji je doveo do najave izmjene pravilnika.

2. siječnja 2017., ponedjeljak

U Narodnim novinama, službenom glasniku Republike Hrvatske, objavljen je Pravilnik o porezu na dohodak. Prema izmjenama koje su u sklopu dugonajavljivane porezne reforme stupile na snagu, ovaj pravilnik je prag od kojeg su studenti obvezi plaćati porez na dohodak s 50.000 spustio na 15.000 kuna godišnje zarade. Dakle, čim prijeđu prag zarade od 15.000 kuna, studentima bi se oporezivali porez na dohodak i prirez u iznosu od 25%.

4. siječnja 2017., srijeda

U večernjim satima srijede na društvenim mrežama se počela dijeliti tada još uvijek neprovjerena informacija - studenti su značajno zakinuti poreznom reformom, oni koji redovito rade plaćat će i po nekoliko tisuća kuna poreza.

5. siječnja, četvrtak

1:45 Redakcijama medija, ali i institucijama, je upućen i prvi mail studenata. Izvjesna Adriana je ministarstvu obrazovanja, ministarstvu financija, vladi i medijima uputila poruku naslovljenu "Vjerodostojno - za mlade? Cijelu večer se raspravlja o maestralnoj fori koja se progurala u poreznu reformu", napisala je Adriana. "Istaknuta je obavijest kako se neoporezivi limit spušta na 15.000 kuna. Što znači, studenti koji plaćaju stanarinu, režije, prijevoz i hranu s ionako mizernom zaradom sada moraju pokušati zaraditi još i manje jer u protiv, država "cepa" 24% poreza + prirez. Možda da režije ne platim, pa odem u HEP, vodovod ili holding pa kažem da ću to sve platiti naknadno kad dobijem povrat poreza?", napisala nam je studentica Adriana.

8:00 Na desetke mailova je stiglo u redakcije medija, te na brojne adrese u ministarstvima, vladi i raznim institucijama.

9:00 Index šalje upit Poreznoj upravi te objavljuje prvi članak temeljen na pravilniku objavljenom u Narodnom novinama koji je stupio na snagu 1. siječnja.

11:00 Redakcije su zatrpane ogromnom brojem mailova studenata. Društvene mreže prepune su komentara, poziva se na javne prosvjede i kritizira Plenkovićeva vlada.


11:30
Društvenim mrežama počinje se širiti informacija da je HDZ lagao u kampanji. Naime, Plenković je prije izbora obećavao korekcije porezne politike koje bi olakšale studentima i učenicima rad, a čim je osvojio vlast - promijenio je ploču. Na društvenim mrežama jučer su se mnogi prisjetili HDZ-ovog programa za studente u kojem su najavljivali upravo suprotno od onoga što su nakon osvajanja vlasti donijeli - obećavali su bolji standard i niže poreze:

"Promijenit ćemo porezne granice te ćete moći zaraditi do 50.000 kuna godišnje bez straha od ikakvih dodatnih poreza, tj.gubitka olakšica", ponavljaju HDZ-ovu predizbornu mantru studenti na društvenim mrežama.

12:00
Pokrenuta je i peticija kojom se traži povratak na staro i prestanak poreznog terora nad studentima. U prvih par sati prikupila je šest tisuća potpisa.

12:30 Protiv vladine odluke počeli su se buniti i mladi HDZ-ovci. Na službenim Facebook stranicama splitske i zagrebačke mladeži osvanule su poruke podrške studentima. Ipak, nije dugo trebalo da objava zagrebačke mladeži HDZ-a netragom nestane s Facebooka.

13:25 O aferi se prvi put oglasio i predsjednik vlade Andrej Plenković. "Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihova položaja. Sjest ćemo s predstavnicima studenata", poručio je Plenković na vladinom Twitteru.

14:00 Do sada je peticija prikupila više od deset tisuća potpisa podrške. Studenti i dalje zatrpavaju mailove institucija i medija, a studenti postavljaju pitanja trebaju li upravo oni financirati skijanje na glavnom zagrebačkom trgu, brojne fontane, Kolindinu proslavu Nove godine u SAD-u i političare kojima se ne da ni dolaziti na posao. Hoće li studenti plaćati i ured bivšeg predsjednika, pitaju, a potom poentiraju - vlast uzima od nas, a naš standard je kao baraka bivšeg ministra Crnoje.

15:15
U kampanju protiv porezne reforme koju su zajednički donijeli HDZ i MOST, uključio se i - MOST. Koliko god da to sada suludo zvučalo, upravo njima saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić objavila je na svojem Facebooku patetični status kojim staje u obranu studenata. "Kad ne možeš protiv jakih, udri na slabe", kritizira MOST-ovka tako vladu u kojoj, ako nije dotada znala, sjede i njeni kolege iz MOST-a.

Njen status podijelio je i MOST na svojem službenom Facebooku.

15:40
Studentski zbor, čiji je predajednik u Mladeži HDZ-a, objavio da su se sastali s Poreznom upravom. Ta informacija odjeknula je društvenim mrežama, ali nitko nije znao što su zaključili. Uskoro je i Studentski zbor objavio - došlo je do "šuma u komunikaciji", zapravo je vlada olakšala živote studentima koji rade. Umjesto dosadašnjih 50.000 kuna, studenti će moći zarađivati do 60.600 kuna bez oporezivanja. Ipak, za njihove tvrdnje nije bilo nikakvog uporišta u zakonu, jer pravilnik koji je na snazi kazuje nešto sasvim drugačije.

16:00 U priču se počinju uključivati i drugi koalicijski partneri HDZ-a. U zaštitu studenata tako je stao i HSLS. Iako se po društvenim mrežama proširila vijest da studenti ipak nisu oštećeni, mladi su i dalje skeptični. I dalje neumorno šalju mailove i zatrpavaju institucije i redakcije.

17:17
Jedna studentica je poslala pismo vladi u kojem je vladu upozorila da bi "Gubecova Seljačka buna mogla doživjeti vlastitu reinkarnaciju, na neki moderan način ako se riječi 'student' i 'porez' još jednom nađu u istom kontekstu", kaže ona. Studenti dolaze iz raznih mjesta i toliko su snalažljivi da uz studiranje i rade da mogu platiti smještaj, a Vi ćete im udariti porez? Poštovana Vlado, previše se igrate", poručila im je studentica Filozofskog fakulteta.

17:30 Porezna uprava konačno se oglasila o aferi "Uzmu studentu, daj uhljebu". Trebalo im je oko osam sati. Navodno, "u medijima su se pojavila pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata". Iz porezne tako navode da "na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna neće se obračunavati porez na dohodak". Također, ukoliko studenti ne zarade više od 60.000 kuna godišnje, pri povratu poreza će im se novac vratiti čak i ako u nekom mjesecu prijeđu limit, tvrdili su u Poreznoj.

18:00 Index prvi tumači što je Porezna uprava zapravo napravila. Umjesto "šuma u komunikaciji" i "pogrešnog tumačenja", Porezna uprava je zapravo priznala da ta njihova interpretacija zapravo još uvijek nije zakonski donesena. Odnosno, tek u roku od tri mjeseca će Porezna uprava donijeti potpuno novi Pravilnik o porezu na dohodak koji bi to trebao urediti. Naravno, tu činjenicu su zamaskirali u hrpu birokratskog teksta kako nitko ne bi shvatio da su odjednom odlučili promijeniti pravilnik zbog kojeg se digla buna i u kojemu je stajalo da će se porez plaćati na iznose veće od 15 tisuća kuna.

19:30
Protiv vladine najave oporezivanja studenata ustali su i profesori i znanstvenici. Za Index su se studentima pridružili prof.dr. Maja Vehovec, matematičar Toni Milun, fizičar Ivica Puljak, profesor Neven Budak i brojni drugi.

U manje od 24 sata studenti su uz pomoc medija tako pobijedili vladu. Natjerali su ih da, doduše prikriveno, priznaju da su pogriješili te da najave promjenu pravilnika koji je donesen prije tek tri dana.

Pročitajte više