Kuščeviću dodatno skinut imunitet, širi se istraga

Foto: Index

HDZ-ovom saborskom zastupniku Lovri Kuščeviću sabor je radi proširenja istrage dodatno skinuo imunitet, na zahtjev DORH-a i USKOK-a, a na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Za tu je odluku bilo 86 saborskih zastupnika, a dva protiv. Time je USKOK-u dano odobrenje da pokrene kazneni postupak protiv bivšeg ministra Kuščevića zbog osnovane sumnje da je počinio četiri kaznena djela - primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na prouzročenje stečaja.

USKOK širi istragu

Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ovog stana, USKOK je istragu pokrenuo u rujnu.

Uz istrage Kuščevića i njegovog šogora Ivice Žuvića USKOK je sada istragu proširio i na Kuščevićevu suprugu i jednog splitskog poduzetnika. Proširenjem istrage, prema pisanju medija, USKOK Kuščevića osim za prenamjenu zemljišta tereti i za nezakonito pribavljanje 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna, prilikom otkupa poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o.

Tu je i optužba za primanje mita, kojom su, prema pisanju medija, obuhvaćeni njegov šogor Ivica Žuvić kao pomagač i poduzetnik Ante Marinović kao davatelj mita. Riječ je o kući, odnosno parceli u uvali Grška nedaleko od Milne na otoku Braču, koja je formalno glasila na Žuvića, a USKOK sumnja na to da ju je stvarni vlasnik Kuščević dobio kao mito od poduzetnika Marinovića.

> Zbog otkrića Indexa proširena istraga protiv Kuščevića, USKOK istražuje i šogora

Pročitajte više