Labrović u Nedjeljom u 2: Ako je moj performans protiv oporbe, onda je oporba ustašofilna

Screenshot: HRT

DANAS u emisiji Nedjeljom u dva kod Aleksandra Stankovića gostovao je umjetnik i performer Siniša Labrović, piše HRT. Labrović se osvrnuo na svoje performanse, osobito na onaj kada je u središtu Zagreba pjevao šovinističke pjesme, kako bi upozorio na jačanje ekstremnog nacionalizma i fašizma u Hrvatskoj.

Labrović je odbacio optužbe o tome da je njegov posljednji performans u središtu Zagreba uključivanje u predizbornu kampanju protiv oporbe.

"Ne znam odakle se to iščitava, a oni koji su upravo to iščitali, zapravo tvrde da nam je oporba ustašofilna", kazao je Labrović, dodajući kako ga se ne može zvati režimskim umjetnikom.

Ne smatra da je režimski umjetnik

"Režimski je netko tko radi za one na vlasti i ima koristi od toga, a ja nisam mogao dobiti posao profesora hrvatskog jezika, kao ni posao noćnog čuvara u đačkom domu.. Sva svoja putovanja sam financiram, živim od performansa, od rada za Treći program kao lektor...", ističe.

Labrović dodaje kako je fašizam inspirativan za umjetnike u vremenima kad je aktualan u društvenom životu.

"A aktualan je u kriznim vremenima jer nudi utočište - samom činjenicom pripadanja nekom kolektivu čovjek dobiva na važnosti, a pripadnost kolektivu nas razrješava osobne odgovornosti", upozorava Labrović, navodeći kako se njegovi performansi neutemeljeno ocjenjuju kao banalni.

Pročitajte više