Libija se želi usmjeriti na razvijanje odnosa sa SAD-om i Britanijom

LIBIJA, koja je u petak najavila uklanjanje oružja za masovno uništenje, želi se usmjeriti na razvijanje i normaliziranje veza s Velikom Britanijom i SAD-om, izjavio je u subotu libijski ministar vanjskih poslova Mohamed Abderhman Šalgam za televiziju al Jazeera.

"Libija želi riješiti sve probleme i želi se usmjeriti na svoj razvoj i napredak. Taj program ne donosi korist našem narodu ili zemlji. Želimo imati odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom jer je to u interesu našeg naroda", dodao je Šalgam.

Na odluku libijskog čelnika Moamara Gadafija da ukloni oružje za masovno uništavanje reagirao je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw pozdravivši taj potez.

"Pukovniku Gadafiju, koji je poduzeo inicijativu da kontaktira Veliku Britaniju u ožujku ove godine, treba zapljeskati bez rezerve za to što je učinio", kazao je Straw za BBC radio.

"Dokazao je da ima sve kvalitete državnika. Svi znamo povijest Libije ali treba suditi ljudima prema njihovim djelima a znajući kako se razvijaju pregovori, vjerujem da su odluke koje su poduzeli on i njegova vlada hrabre i od velikog političkog značenja", dodao je.



(Hina) bis br

Pročitajte više