LIBRA ZA UKINUĆE OBVEZNOG SLUŽENJA VOJNOG ROKA

Stranka liberalnih demokrata (LIBRA) danas u Zagrebu i drugim većim hrvatskim gradovima ponovno organizira potpisivanje peticije za ukinuće obveznog služenja vojnog roka pod sloganom "Šest mjeseci voljno". L

Peticija se počela popisivati u travnju u Zagrebu, obišla je sve veće hrvatske gradove i prikupljeno je nekoliko desetaka tisuća potpisa, a danas se ponovno potpisuje zbog odluke Hrvatskog sabora, koji je prihvatio zaključak Libre i obvezao Vladu da do 30. lipnja u saborsku proceduru pošalje prijedlog mjera za ukinuće obveznog služenja vojnog roka.

Predsjednik Libre Jozo Radoš novinarima je rekao da je danas završna manifestacija Librine peticije za ukinuće obveznog služenja vojnoga roka, a stranka očekuje da će prikupiti 50-ak tisuća potpisa, uključujući i nekoliko tisuća on-line potpisa.

Najavio je da će Libra idući tjedan u saborsku proceduru poslati zakone o ukinuću obveznog služenja vojnog roka ili "eventualnoj suspenziji te obveze do daljnjega", te da bi se Vlada o tome trebala očitovati do kraja ovog mjeseca.

Rekao je i da će Libra sa svojim prijedlozima sama potaknuti saborsku proceduru. Radoš je za idući tjedan najavio i Librin okrugli stol o ukinuću obveznog služenja vojnog roka, na koji su pozvani predstavnici svih parlamentarnih političkih stranaka i Ured predsjednika.

Radoš tvrdi kako je načelno stajalište većine koalicijskih partnera pozitivno, ali "ostaje otvoreno pitanje realizacije".

Libra ističe da s "minimalnim pripremama" Hrvatska može odmah ukinuti obvezno služenje vojnog roka.

Na novinarsko pitanje zašto to nije pokrenuo dok je bio ministar obrane, Jozo Radoš je odgovorio da ga je pokrenuo jer je, zahvaljujući njegovu stajalištu, ukinuće obveznog služenja vojnog roka "našlo mjesto u strategiji obrane Hrvatske, koja kaže da izgradnja moderne vojske uključuje i eventualno ukinuće vojnog roka".

(Hina) bma sp

Pročitajte više