London se preko trgovanja kineskom valutom pokušava dokopati milijardi

U SITUACIJI kada je zbog loše globalne ekonomske slike prilika za "brzu zaradu" sve manje, britansko ministarstvo financija ipak je pronašlo način da svojoj zemlji priskrbi pokoju milijardu funta dobiti, ili barem misle da imaju dobar plan kako to postići.

Ministarstvo, naime, od Londona želi napraviti međunarodni centar za trgovinu kineskom valutom juanom. "Nema sumnje da postoji potencijal za značajnu ekspanziju tržišta juanom u narednim godinama. London je najprikladniji da postane europskim središtem za azijsko bankarstvo i svojevrsni most prema SAD-u", kazao je britanski ministar financija George Osborne na sastanku s azijskim financijskim dužnosnicima i direktorima u Hong Kongu.

Računica je jednostavna; Kina polako ublažava stroga ograničenja vezana uz jačinu juana i novčane tijekove, a to bi "opuštanje" u narednim godinama juan moglo učiniti jednom od vodećih valuta u globalnom trgovanju, posebno nastavi li se kineski ekonomski rast.

Naravno, bilo bi nerealno očekivati da će London u pogledu trgovanja juanom preuzeti primat od Hong Konga, koji je trenutno jedini službeni centar za "offshore" trgovanje kineskom valutom, već bi se London prije postavio kao njegova dopuna na zapadnoj polutci.

"Bogatija i snažnija Azija svijetu predstavlja priliku, a ne prijetnju. Londonski City, kao najveće svjetsko središte za trgovanje devizama, u jedinstvenoj je poziciji da pridonese razvoju tog uzbudljivog tržišta", kazao je Osborne, koji će ovih dana pokušati zaključiti "pakt" s Hong Kongom. U sklopu azijske turneje posjetit će još i Peking te Tokyo.

Pročitajte više