LONDON SE PRIPREMA ZA NAJVEĆA AUKCIJU SVIH VREMENA

Aukcijska kuća Christie's za idući tjedan priprema najveću umjetničku dražbu koja se ikad održala u Londonu.

Na prodaju će biti stavljeno 120 slika procijenjenih na ukupno 50 milijuna britanskih funti.

´To će biti navjeća prodaja umjetnina koju je London ikada imao´, rekao je Jussi Pylkkanen, umjetnički direktor u Christie´su.

Aukcija će se odvijati kroz različite sekcije, od impresionista i moderne do njemačkih umjetnika i nadrealista.

Najzanimljivija je Picassova ´Žena u naslonjaču´, koja se procjenjuje na šest milijuna funti. Ta slika, ´sestra´ njegova ´Ženskog akta s ogrlicom´ prošle je godine prodana za 15,9 milijuna funti, čime je postala najskuplja impresionistička slika na svijetu. To je jedna od niza slika posvećenih umjetnikovoj ljubavnici Marie-Therese Walters. Na dražbi će biti sedam Picassovih slika.

´Picasso je genijalac 20. stoljeća, Mozart likovnog svijeta´, rekao je Pylkkanen, napominjući da je zanimanje za njega i dalje jako.

´Picassa kupuju u SAD-u i u Europi, a na scenu se vraća Azija. Imamo ponude iz Tajvana, Koreje i Hong Konga´, dodao je on.

Za pozornost kupaca na dražbi, koja će se održati 3. veljače, borit će se i skupina klasičnijih impresionista, na čelu s Renoirovom slikom ´Veslači u Argenteuilu´, koja se procjenjuje na 3,5 milijuna funti.

Na prodaji će još biti djela Cezannea, Degasa, Dufyja, van Gogha, Moneta, Maneta, Kleea i Vlamincka.

Uz bok impresionistima i modernistima bit će rijetki primjerci nadrealizma. Slika Renea Magrittea ´Tajanstvene barikade´ mogla bi doseći cijenu od 2,2 milijuna funti.

´To je zaista sveta Magritteova slika. Ona spada u ciklus ´carstva svjetla´ koji je radio između 1948. i 1962.´, rekao je povjesničar nadrealizma Olivier Camu.

´Magritte je magičan. On spaja racionalne i iracionalne svjetove´, dodao je on.

Uz devet slika tog belgijskog majstora, bit će nadrealističke slike Dalija, Miroa i Ernsta.

´Postoji veliki interes za nadrealističku umjetnost, ali još će dosta proći da se ona na tržištu izjednači s impresionistima ili modernistima´, ističe Camu.

Večer uoči velike dražbe u Christie´su održat će se aukcija njemačke i austrijske umjetnosti, od Maxa Liebermanna (´Papageienmann´) do Conrada Felixmullera (´Liegende Frau´).

Pročitajte više