M. Filipović u Saboru: Život u Hrvatskoj vrijedi kao na Divljem zapadu

ŽIVOT u Hrvatskoj vrijedi kao na Divljem zapadu, izjavio je danas u Hrvatskom saboru SDPovac Mirko Filipović, pozivajući zastupnike da, umjesto Vladinog, podrže SDPov prijedlog izmjena Kaznenog zakona (KZ) koji predviđa oštrije kazne za teža kaznena djela i produljenje zastarnih rokova.

U svom prvom obraćanju zastupnicima u ime kluba SDP-a, popularni Cro Cop upozorio je da se protiv rastućeg kriminala učinkovito može boriti samo drastičnijim kaznama, primjerice, uvođenjem kazne doživotnog zatvora za najteža kaznena djela.

"Srđan Mlađan ubio je troje ljudi, među njima i policajca. Čim izađe iz zatvora opet će ubiti, a i sam je rekao da je jedini lijek za njega metak u čelo. Takve ljude treba maksimalno kazniti", rekao je Filipović.

U prilog tvrdnji da su kazne u važećem kaznenom zakonodavstvu te u Vladinu prijedlogu preblage, da samo potiču na kriminal, naveo je više primjera - alkoholizirana djevojka na Jarunu autom ubije dvoje ljudi, a dobije samo četiri godine zatvora, mladić u Makarskoj pregazi dvije curice, a kazni ga se školovanjem u Švicarskoj.

"U nekim se zemljama dulje služi vojni rok nego što je kod nas kazna za ubojstvo", zaključio je Filipović, čiji je odlazak s govornice popraćen pljeskom u sabornici.

Inače, Sabor je jutros je nastavio jučer započetu objedinjenu raspravu o Vladinom i SDP-ovom prijedlogu izmjena KZ-a.

Đurđa Adlešić (HSLS/DC) upozorila je na, kako smatra, preblago predviđene kazne za kibernetički kriminal, upozorivši na primjer popularne pjevačice Severine Vučković, čije su privatne intimne snimke distribuirane putem Interneta.

"Zaprječena kazna od godinu dana neće biti destimulativna za takva kaznena djela, koja donose enormnu zaradu", ocijenila je Adlešić, dodajući da je Severinin slučaj spomenula "jer o tome u Saboru uglavnom samo šapućemo".

HSS-ovac Josip Vresk ocijenio je da bi kazneni zakon trebao intervenirati u sigurnost cestovnog prometa, a založio se i za što žurnije izmjene Zakona o kaznenom postupku, kako bi se omogućila veća učinkovitost represivnog aparata.

Izrazio je sumnju u učinkovitost kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora za bespravnu gradnju u zaštićenim zonama, dodavši da bi se moralo kazneno goniti i one koji nisu prijavili bespravnu gradnju.

Petar Bošnjaković (HDZ) založio se za preciznije definiranje zapovjedne odgovornosti za ratni zločin, a Vilim Herman (Libra) preporučio je da se u prvom čitanju podrže oba prijedloga, te da se, do drugog čitanja, kompiliraju dobra rješenja iz Vladinog i SDP-ovog teksta.

(Hina) xtr/xibob yaz

Pročitajte više